Skip to main content

Επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια

Ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να προσφέρουν οι χώρες της Βαλκανικής, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΑΠΘ.
Ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες, συνεχίζουν να προσφέρουν οι χώρες της Βαλκανικής, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στην ημερίδα, με θέμα «Οι βαλκανικές χώρες, προοπτικές εισόδου κατασκευαστικών εταιριών και απασχόλησης Ελλήνων τεχνικών στην αγορά τους», μεταπτυχιακοί φοιτητές του μαθήματος «Διοίκηση και Διαχείριση Έργων στο Διεθνές Περιβάλλον» παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών τους εργασιών. Υπεύθυνος διδασκαλίας του μαθήματος είναι ο καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Όπως προκύπτει από τις εργασίες, στη Σερβία υφίσταται πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων παραγωγής περιφερειακών προϊόντων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανταλλακτικών, καθώς και αναλώσιμων.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μόνιμη έδρα. Καλές προοπτικές για κοινά επενδυτικά σχέδια και με θετική επιστροφή για την Ελλάδα παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς ορυκτών υδάτων, χειμερινού τουρισμού, ενέργειας, κατασκευών.

Στην πΓΔΜ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, της μεταλλουργίας, της ελαφριάς βιομηχανίας, των προϊόντων αλουμινίου, της ένδυσης και της υπόδησης.

Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της βαλκανικής αγοράς καθώς επίσης και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη δραστηριοποίηση ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών και Ελλήνων τεχνικών στα Βαλκάνια συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, στις μοναδικές ευκαιρίες, λόγω διαρκών ιδιωτικοποιήσεων, στο απεριόριστο, έμπειρο και φθηνό εργατικό δυναμικό, στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση που δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξη ακινήτων και στην περιοχή όπου νέα προϊόντα, υπηρεσίες και καινοτόμες διεργασίες γίνονται περιζήτητα, ενώ ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός.

ZENITH