Skip to main content

Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές από το Ισραήλ

Οι Έλληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στην αποστολή για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατέφτασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Στις 03:01, τα ξημερώματα της Πέμπτης, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το ελληνικό C-130 το οποίο μετέφερε από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα 35 ακτιβιστές (31 Έλληνες, 3 Γάλλους και 1 Αμερικανό υπήκοο) που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές του Ισραήλ την Τετάρτη.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει άδεια από τις ισραηλινές αρχές στις 8 το πρωί για την πτήση και η άδεια τελικά δόθηκε στη 1.30 το μεσημέρι.

Ωστόσο, εμπλοκή παρουσιάστηκε στην επιστροφή του ελληνικού C-130 από το Ισραήλ που μεταφέρει στην Ελλάδα τους ακτιβιστές. Στις 11.35, και ενώ το σκάφος είχε τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης, για αδιευκρίνιστους λόγους μέχρι στιγμής, ειδοποιήθηκε από τον πύργο ελέγχου να επιστρέψει στο χώρο στάθμευσης. Τελικά, γύρω στα μεσάνυχτα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το ελληνικό C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ με τους Έλληνες ακτιβιστές με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ελληνική πτήση, το ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Σακοράφα, Βουδούρη, Θανάσης Δρίτσας και Κουράκης. Αίτημά τους ήταν στο αεροπλάνο να επιβαίνουν αντιπροσωπεία και ιατρική ομάδα που θα αναλάβει άμεσα όσους είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Τελικά, όπως δήλωσε ο βουλευτής Θανάσης Δρίτσας, το ΥΠΕΞ τους απάντησε πως «θα φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση» για τους κρατούμενους και διαβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο επιβαίνει ιατρική ομάδα.

Οι έξι αφιχθέντες την Τρίτη το πρωί έχουν υπογράψει έγγραφο, στην εβραϊκή γλώσσα, με το οποίο δηλώνουν τη μεταμέλειά τους απέναντι στο ισραηλινό κράτος και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χειμαζόμενη Γάζα αποτελεί «παράνομη είσοδο σε ισραηλινό έδαφος». Το Ισραήλ υποχώρησε από αυτή την απαίτηση ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας. Παραμένει, όμως, ακόμη άγνωστο ποια είναι η νέα απαίτηση.

Επίσης, οι ισραηλινές αρχές υποχώρησαν και από την άρνησή τους να επιτρέπουν σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να τη συνεχίσουν. Μεταξύ των έξι Ελλήνων που επέστρεψαν την Τρίτη το πρωί, τουλάχιστον οι τρεις λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και είναι άνθρωποι στα 50 τους χρόνια. Μάλιστα, ο μέσος όρος ηλικίας των επιβαινόντων στο πλοίο «Σφενδόνη» ήταν πάνω από 40 ετών. Μεγάλος αριθμός, λοιπόν, Ελλήνων είχε ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, τη χορήγηση της οποίας είχαν απαγορεύσει οι Ισραηλινοί για δύο 24ωρα.

Αναχώρηση 527 ακτιβιστών

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι αναχώρησαν από το Ισραήλ 527 από τους επιβαίνοντες στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επέστρεψαν αεροπορικώς στην Τουρκία και την Ελλάδα. Στο ένα αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Άγκυρα επέβαιναν μεταξύ άλλων δύο Τούρκοι που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Ισραηλινών στο στολίσκο.

Οδικώς επέστρεψαν, εξάλλου, στο Λίβανο τέσσερις Λιβανέζοι που συνελήφθησαν από τους Ισραηλινούς. Μεταξύ αυτών είναι δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ο Αμπάς Νάσερ και ο Αντρέ αμπί Χαλίλ. Ο Νάσερ φθάνοντας στο Λίβανο δήλωσε στους Λιβανέζους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Ισραήλ «έτυχε κακής μεταχείρισης από τους στρατιώτες και ξυλοκοπήθηκε».

Μαρτυρίες μελών της αποστολής που επέστρεψαν στο Κουβέιτ

Δέκα οκτώ εθελοντές Κουβεϊτιανοί πολίτες, που κρατήθηκαν στο Ισραήλ στο τέλος της φονικής επιχείρησης κατά του στολίσκου διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας «ένα καράβι για την Γάζα», επιστρέφοντας στην πατρίδα τους τόνισαν ότι οι καταδρομείς του Ισραήλ «τους πολυβόλησαν, χωρίς προειδοποίηση» πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου τους.

Οι εθελοντές οδηγήθηκαν με λεωφορείο στην ιορδανική μεθόριο κι από το αεροδρόμιο του Αμάν με ναυλωμένο αεροσκάφος επέστρεψαν στο Κουβέιτ. Ανάμεσά τους είναι ο βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάϊ κι έξι γυναίκες.

«Μας πολυβόλησαν στο κατάστρωμα του πλοίου μας χωρίς προειδοποίηση, σκοτώνοντας εθελοντές, πριν καν αποβιβαστούν στο πλοίο», δήλωσε ο δικηγόρος Μουμπάρακ αλ-Μουτάουα, ένας επιβάτης του τουρκικού πλοίου «Μάβι Μαρμαρά», που δέχθηκε την επίθεση των καταδρομέων του Ισραήλ.

«Κανένας μας δεν διέθετε πυροβόλο όπλο, είχαμε μαγειρικά σκεύη, δεν προβάλαμε αντίσταση», τόνισε.

Ο ανωτέρω βουλευτής έδωσε τα στοιχεία «για δύο νεκρούς εθελοντές», αναφέροντας πως «πυρά ερρίφθησαν και από τα ελικόπτερα που μετέφεραν τους καταδρομείς». «Οι καταδρομείς αποβιβάστηκαν αφού υπήρξαν νεκροί στο κατάστρωμα, ενώ αντιστεκόμασταν με τα γυμνά μας χέρια. Έγκλημα πειρατών στην ανοικτή θάλασσα είναι αυτό».

Ο νεαρός ακτιβιστής Αλί Μπουχάμαντ δήλωσε ότι «είδε καταδρομέα να σκοτώνει Τούρκο εθελοντή με μία σφαίρα στο κεφάλι του», ενώ «άλλον τραυματία άφησαν αβοήθητο να πεθάνει».


«Απαράδεκτη» η αντιμετώπιση των δημοσιογράφων από τις ισραηλινές αρχές

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΔΙΤ) αποδοκίμασε συνολικά τον τρόπο κράτησης των δημοσιογράφων από τις ισραηλινές αρχές, αφού έληξε η επιχείρηση των καταδρομέων στο στολίσκο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας «Ένα καράβι για την Γάζα».

Ο Διευθυντής του ΔΙΤ, κ. Ντέιβιντ Ντατζ, επεσήμανε ότι «πιθανόν η δραματικότερη πτυχή της υπόθεσης αυτής να είναι το μήνυμα που το Ισραήλ έστειλε, δρώντας έτσι, σε όλα τα καταπιεστικά κράτη» στον πλανήτη. «Το Ισραήλ, λοιπόν, ΄δίδαξε΄ ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να δυσχεραίνονται αφάνταστα στην εκτέλεση του ενημερωτικού τους έργου, ότι μπορεί να κατάσχονται μαγνητοταινίες, δημοσιογραφικός εξοπλισμός, να συλλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι ενώ εργάζονται, να παραμένουν κρατούμενοι», καυτηρίασε. «Απαράδεκτα πράγματα... για μία χώρα που υποστηρίζει; την ελευθεροτυπία», συνόψισε.

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι οι ισραηλινές αρχές, μετά τη σύλληψη πολλών εκπροσώπων του Τύπου, παρεμπόδιζαν ακόμα και την ενδο-επικοινωνία τους.

Ο κ. Ντατζ επεσήμανε, τέλος, ότι με όλες αυτές τις πρακτικές, «το Ισραήλ καταφέρνει μόνον να "ενθαρρύνει", έμμεσα, όλους τους "εναλλακτικούς" διαύλους της ενημέρωσης».

ZENITH