Skip to main content

Επέστρεψαν οι πρώτοι Έλληνες ακτιβιστές από τη Γάζα

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί η πτήση από Τελ Αβίβ που μετέφερε τους πρώτους έξι Έλληνες ακτιβιστές. Τη διεξαγωγή έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών ζητ
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί η πτήσηαπό Τελ Αβίβ που μετέφερε τους πρώτους έξι Έλληνες ακτιβιστές, οι οποίοιεπιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στονδιεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Γάζα. Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αξιόπιστης έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, ζητεί σε διακήρυξή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι έξι Έλληνες, που επέστρεψαν στην Αθήνα, επέβαιναν στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερώσει τους συγγενείς των έξι Ελλήνων για την επιστροφή τους από τη μία το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή, 16 Έλληνες αρνούνται να υπογράψουν τηναπέλασή τους από το Ισραήλ μετά τη σύλληψή τους κατά το ρεσάλτο σταπλοία της αποστολής «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είχε συμφωνηθείμεταξύ των μελών της αποστολής, προκειμένου όσοι μείνουν να υποβάλουνμηνύσεις κατά του Ισραήλ για την επέμβαση και όσοι επιστρέψουν ναμπορούν να διηγηθούν το τι πραγματικά συνέβη.

Συνολικά 480 άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι,νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σενοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες πουτραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα, όταν ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο καταδικάζει τις ενέργειες που οδήγησαν στο θάνατοτουλάχιστον δέκα ανθρώπων, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη άρσης τουαποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Στη διακήρυξη που ανεγνώσθη από τον πρόεδρό του για το μήνα Ιούνιο,πρέσβη του Μεξικού Κλοντ Χέλερ, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί ναξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση μία αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανήςέρευνα, σύμφωνη με τα διεθνή κριτήρια».

Το Συμβούλιο ζητεί επίσης την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και τωνπολιτών που είναι υπό κράτηση στο Ισραήλ, συνεχίζει το κείμενο τηςδιακήρυξης, η οποία δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά για την υιοθέτησήτης απαιτήθηκε η ομοφωνία των 15 κρατών μελών του ΣΑ.

Την υιοθέτηση της διακήρυξης καθυστερούσε μία διαφωνία ανάμεσα στηνΤουρκία, που είχε αναλάβει την διατύπωσή της, και στις ΗνωμένεςΠολιτείες που προσπαθούσαν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου. Τοαρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε στόχευε σε μία ρητή καταδίκη τουΙσραήλ για την αιματηρή επιχείρηση.

Η μαραθώνια σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα λίγομετά τις 13:00 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε πάνωαπό 12 ώρες. Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένουάρχισαν μετά τη δημόσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τηνοποία η πλειοψηφία των κρατών ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας καιτην άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Προσπάθειες άμεσου επαναπατρισμού όλων των Ελλήνων

«Η προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε δηλώσεις του με αφορμή την επιστροφή των πρώτων έξι απελαθέντων Ελλήνων από το εβραϊκό κράτος.

Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος υποδέχθηκε εκ μέρους του υπουργείου τους έξι απελαθέντες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων πολιτών, αίτημα που διατύπωσε από χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ήδη η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί - πρόσβαση που όπως διευκρίνισε, δεν έχει επιτραπεί ακόμη. Υπενθυμίζεται πάντως, πως οι ισραηλινές αρχές έχουν ενημερώσει επισήμως ότι μεταξύ των θυμάτων δεν συγκαταλέγονται Ελληνες.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών που κρατούνται στο Ισραήλ επέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Τελ Αβίβ [Βλέπε άρθρο] .

Τελευταία ενημέρωση 13:05

ZENITH