Skip to main content

Επί ποδός «πολέμου» όλη η Ευρώπη εξαιτίας της λιτότητας

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται κυβερνήσεις και συνδικάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή τα μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που ανακοινώνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται κυβερνήσεις και συνδικάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή τα μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που ανακοινώνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης. Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, κατ΄ αρχήν στη Γερμανία, όπου ανακοινώθηκε πακέτο μέτρων λιτότητας, ύψους 80 δισ. ευρώ. Η ισχύς του θα είναι έως το 2014 και η εφαρμογή του απαρέγκλιτη.

Τα τελευταία 24ωρα κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Φραγκφούρτη και όχι μόνο, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες. Το ίδιο λαμβάνει χώρα και στην γειτονική Ιταλία, όπου στο πακέτο λιτότητας, ύψους 40 δισ., που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, αντιδρούν όλα τα συνδικάτα των εργαζομένων στη Ρώμη. Ανάλογες εικόνες εξελίσσονται και στη Γαλλία, αλλά και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, γεγονός αποτελεί ότι τα περιθώρια υποχώρησης που έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις είναι μάλλον ελάχιστα και το μόνο που απομένει είναι να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ενδεχομένως.

Η δεύτερη ανάγνωση, πάντως, του φαινομένου είναι ότι σε δύσκολη θέση δεν βρίσκεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες φοβούνται κλιμάκωση του προβλήματος άμεσα.

ZENITH