Skip to main content

Επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Γάλλου ομήρου ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πριν από λίγο την δολοφονία του 78χρονου ομήρου Μισέλ Ζερμανό από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πριν από λίγο την δολοφονία του 78χρονου ομήρου Μισέλ Ζερμανό από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ.

Ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM) είπε σε μαγνητοφωνημένο του μήνυμα ότι ο Μισέλ Ζερμανό δολοφονήθηκε χθες Σάββατο σε αντίποινα για τη δολοφονία έξι μελών της οργάνωσης στη διάρκεια της επιχείρησης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Μαυριτανικά στρατεύματα με τη συμμετοχή ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν την Πέμπτη επιχείρηση εναντίον βάσης της οργάνωσης στο Μάλι, η οποία συνεχίστηκε για αρκετές μέρες. Μαυριτανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ρόλο της Γαλλίας στην επιχείρηση.

Πηγή του γαλλικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, επειδή η οργάνωση δεν παρείχε αποδείξεις ότι ο Ζερμανό ήταν ζωντανός ούτε δέχτηκε να διαπραγματευτεί για την τύχη του. Ο συνταξιούχος μηχανικός Ζερμανό, 78 ετών, απήχθη τον Απρίλιο και φέρεται ότι κρατείτο από τον Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζάιντ, ηγέτη της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας της AQIM που δρα στη Σαχάρα.

Επείγουσα σύνοδος στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεκάλεσε σήμερα το πρωί «το περιορισμένο συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας» για την υπόθεση του γάλλου ομήρου Μισέλ Ζερμανό.

Στο συμβούλιο αυτό γύρω από τον αρχηγό του κράτους συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο Μπρίς Ορτεφέ (υπουργός Εσωτερικών), ο Μπερνάρ Κουσνέρ (υπουργός Εξωτερικών), ο Ερβέ Μορέν (υπουργός Άμυνας) και οι διευθυντές αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Νωρίτερα, το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε δηλώσει ότι «δεν έχει επιβεβαίωση» για το χρόνο της εκτέλεσης του Γάλλου ομήρου από την ομάδα της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), προσθέτοντας ότι το Παρίσι «προσπαθεί να επαληθεύσει» την πληροφορία που δόθηκε απο το Αλ-Τζαζίρα.

ZENITH