Skip to main content

Επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας στις φτωχότερες χώρες

Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθν
Η έκρηξη του διεθνούς εμπορίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη βελτίωση στην ποιότητα των εργασιακών συνθηκών στις φτωχότερες χώρες, καθώς αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεση των δύο οργανισμών που εδρεύουν στη Γενεύη, τονίζεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να έχουν χαμηλές αποδοχές και περιορισμένη εργασιακή ασφάλεια, ακόμη και σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με τις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2007  και ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 ήταν λιγότερο από 30%, το ποσοστό της «μαύρης» εργασίας παρέμεινε ίδιο, ή ακόμα και μεγαλύτερο στις φτωχότερες χώρες.

Όπως αναφέρουν οι δύο οργανισμοί, «η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των περισσοτέρων»

Οι παράνομα εργαζόμενοι σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο γεωργικός και ο μεταλλευτικός κατά κανόνα δεν πληρώνουν φόρους και δεν έχουν πρόσβαση σε προνόμια όπως η ασφάλιση ή η σύνταξη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν εξίσου ευάλωτοι όσο και πριν από την έκρηξη του διεθνούς εμπορίου.

«Αλλά ακόμη και στην επίσημη οικονομία,  που δεν δηλώνονται ή που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες, ενώ οι παράμετροι αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο μετά την οικονομική κρίση», σημειώνουν οι Πασκάλ Λαμί και Χουάν Σομαβία, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αντίστοιχα.

ZENITH