Skip to main content

Επικίνδυνοι οι σταθμοί της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα

Ελάχιστα αποδοτικοί και εξαιρετικά ρυπογόνοι αποδεικνύονται οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, στις δύο αυτές περιοχές, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Greenpeace.
Ελάχιστα αποδοτικοί και εξαιρετικά ρυπογόνοι αποδεικνύονται οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, με αυτούς της Μεγαλόπολη και της Πτολεμαΐδας να κατέχουν την αρνητική πρωτιά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Greenpeace.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει δραστικά τους 50 και πλέον εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ετησίως και για να το πετύχει, θα πρέπει να κλείσει τους πιο ρυπογόνους σταθμούς της.

Από τα στοιχεία της  Greenpeace προκύπτει ότι οι λιγότερο αποδοτικοί λιγνιτικοί σταθμοί στην Ελλάδα είναι οι ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης Α, οι οποίοι έχουν τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (CO2/kWh).

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι σταθμοί της Μεγαλόπολης εκπέμπουν 1,550-1,593 kg CO2/kWh, ενώ οι μονάδες της Πτολεμαΐδας 1,420-1,656 kg CO2/kWh και οι εκπομπές αυτές είναι διπλάσιες των αντίστοιχων πετρελαϊκών μονάδων και τριπλάσιες αυτών των μονάδων φυσικού αερίου.

Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ακόμα ότι, με δεδομένο ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ καλύπτουν σήμερα περισσότερο από το 57% της ηλεκτροπαραγωγής και ευθύνονται για το 40% περίπου των εθνικών εκπομπών CO2, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επίσης εκτιμά ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει όμως να υποστηριχθεί από ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ με στόχο την ταχύτατη απόσυρση των λιγότερο αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων, τη σταδιακή απόσυρση των υπόλοιπων και την επιθετική προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνόδου της Κοπεγχάγης, η Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά και άμεσα στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, υπογραμμίζει η Greenpeace, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί εθνική νομοθεσία με φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, όπως και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των πιο ρυπογόνων και μη αποδοτικών σταθμών της ΔΕΗ στην επόμενη δεκαετία.

Τέλος, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να απαγορεύσει την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 Kg CO2/kWh.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH