Skip to main content

Επικρίνουν την ΕΕ οι Αυστραλοί

Ο γενικός διευθυντής της αυστραλιανής τράπεζας ΑΝΖ εκτιμά ότι η ΕΕ χειρίστηκε τελείως λανθασμένα την περίπτωση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να προκληθεί αβεβαιότητα και να επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ο γενικός διευθυντής της αυστραλιανής τράπεζας ΑΝΖ Μάικ Σμιθ προειδοποίησε ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα απειλεί, πλέον, και την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Σμίθ, η οικονομία της Ευρώπης είναι σε «μαύρα χάλια και η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίστηκε τελείως λανθασμένα την περίπτωση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να προκληθεί αβεβαιότητα και να επιδεινωθεί η κατάσταση».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι παγκοσμίως η κατάσταση μάλλον θα χειροτερεύσει, Μάλιστα έκανε την απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα κέρδη της τράπεζάς του αυξήθηκαν κατά 35% και έφτασαν τα 1.93 δισ. δολάρια.

Την καθυστέρηση της Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα επικρίνει και ο Αυστραλός σχολιαστής Robert Guy, υποστηρίζοντας ότι μια κρίση ρευστότητας σε μια χώρα της περιφέρειας επιτράπηκε να μετατραπεί σε κρίση αξιοπιστίας και ικανότητας της ΕΕ να εμποδίσει να τεθεί ένα πρόβλημα εκτός ελέγχου. Επεσήμανε ότι οι αμφιβολίες ως προς την πολιτική βούληση και τα διαθέσιμα μέσα της ΕΕ για τον τερματισμό της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης έχουν προκαλέσει την επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη και ο συντάκτης διερωτάται «αν οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να κάνουν ακόμα μια σύνοδο, για να αποφασίσουν αν θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Αποδοκιμάζει επίσης η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, καθώς αυτό υπονομεύει την πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί να λύνει τα προβλήματά της από μόνη της. Και σημειώνει ότι οι γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα επωφεληθούν από μια γρήγορη κίνηση για καθησυχασμό των αγορών, καθώς τους οφείλεται το 40% περίπου του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η επίδραση της ελληνικής κρίσης στην Αυστραλία φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη, αλλά απασχολεί πολιτικούς και αναλυτές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη οδηγούν σε προβληματισμό και δείχνουν ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί διεθνώς και ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε εγρήγορση. Οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια στο προσεχές διάστημα. Ο υποδιευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Αυστραλίας Γκυ Ντεμπελ είπε ότι η κρίση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν έχει επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης των αυστραλιανών τραπεζών. «Έχει επικεντρωθεί στην Ευρώπη μέχρι τώρα και ελπίζει κανείς να παραμείνει έτσι», πρόσθεσε.

Για περιορισμένη επίδραση της κρίσης στο αυστραλιανό τραπεζικό σύστημα έκανε λόγο και ο κ. Ράλφ Νόρις, διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής τράπεζας Commonwealth Bank, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση ενδέχεται να επηρεάσει τις τιμές και τη δυνατότητα πίστωσης της τράπεζας βραχυπρόθεσμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα. Ο Κρις Κάτον, διευθύνων οικονομολόγος του αυστραλιανού χρηματοπιστωτικού ομίλου BT Financial Group, δήλωσε: «Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα, αναμφίβολα, αλλά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα».

ZENITH