Skip to main content

Επιμένει στην πώληση του 40% της ενέργειας της ΔΕΗ η ΕΕ

Επιμένει η Κομισιόν στην πώληση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε την Τρίτη στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.
Επιμένει η Κομισιόν στην πώληση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε την Τρίτη στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πωλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μέσω διαγωνισμού», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αυτό σχετίζεται με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος στην ελληνική χονδρική αγορά ενέργειας», προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πάντως, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισαν πως δεν υφίσταται θέμα πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο η χώρα μας.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή της βίαιης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, φέρεται να εξετάζει την πώληση μέρους της παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης σε τρίτους.

Δηλαδή, να παραμείνουν τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην κυριότητά της, αλλά ένα ποσοστό της παραγόμενης από αυτά φθηνής ενέργειας να βγει σε διεθνείς διαγωνισμούς με αποδέκτες μόνο ιδιώτες.

ZENITH