Skip to main content

«Επιπλέον 20 μουσουλμάνοι τρομοκράτες εκπαιδεύονται στην Υεμένη»

Ο νεαρός Νιγηριανός που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων να ανατινάξει αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ, φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές του ότι άλλοι περίπου 20 μουσουλμά
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη για διάλογο με την πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη αν δεχθεί να καταθέσει τα όπλα.

«Έχουμε ζητήσει εδώ και λίγες ημέρες ένα διάλογο με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς της αντιπολίτευσης επειδή ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση ακόμη και με την αλ Κάιντα και τους Χούθι» ανέφερε ο πρόεδρος Σάλεχ σε συνέντευξη του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Άμπου Ντάμπι χθες το βράδυ.

«Αν καταθέσουν τα όπλα και αποκηρύξουν τη βία και την τρομοκρατία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί τους» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αλ Κάιντα.Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο νεαρός Νιγηριανός που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων να ανατινάξει αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ, φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές του ότι άλλοι περίπου 20 μουσουλμάνοι εκπαιδεύονται στην Υεμένη για παρόμοιες επιθέσεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS των ΗΠΑ, επικαλούμενο τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που ζήτησε να διεξαχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δείχνουν, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από οργάνωση της Υεμένης συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.

Τα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις προς τις ΗΠΑ εντάθηκαν και οι επιβάτες από 14 χώρες, ειδικά από ορισμένες Αραβόφωνες χώρες και τη Νιγηρία, ελέγχονται αυστηρότερα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι ΗΠΑ έστειλαν πράκτορες του FBI στην Γκάνα, όπου ο Αμπντουλμουταλάμπ άρχισε το ταξίδι του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από 5 μήνες στην Υεμένη. Αμερικάνοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο νεαρός, συνάντησε κάποιο στέλεχος της αλ Κάιντα στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Έκρα, από τον οποίο πιθανότατα έλαβε την εκρηκτική ύλη PETN που προσπάθησε να πυροδοτήσει.

Σημειώνεται ότι, ο 23χρονος οδηγήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ, όπου του απαγγέλθηκαν 6 κατηγορίες. Ο Νιγηριανός δήλωσε αθώος, αλλά αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Έτοιμος για διάλογο με την αλ Κάιντα δηλώνει ο πρόεδρος της Υεμένης

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη για διάλογο με την πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη αν δεχθεί να καταθέσει τα όπλα.

«Έχουμε ζητήσει εδώ και λίγες ημέρες ένα διάλογο με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς της αντιπολίτευσης επειδή ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση ακόμη και με την αλ Κάιντα και τους Χούθι» ανέφερε ο πρόεδρος Σάλεχ σε συνέντευξη του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Άμπου Ντάμπι χθες το βράδυ.

«Αν καταθέσουν τα όπλα και αποκηρύξουν τη βία και την τρομοκρατία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί τους» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αλ Κάιντα.

ZENITH