Skip to main content

Επισιτιστική κρίση φέρνουν οι καταστροφές στη Ρωσία

Τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης επισείουν τις τελευταίες ώρες ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως, εξαιτίας της καταστροφής που συντελείται στην παραγωγή σιτηρών στη Ρωσία.
Τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης επισείουν τις τελευταίες ώρες ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως, εξαιτίας της καταστροφής που συντελείται στην παραγωγή σιτηρών στη Ρωσία. Το αρνητικό κλίμα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν οι νεροποντές σε Πακιστάν και Ινδία, ενώ και στην Ανατολική Ευρώπη μεγάλες είναι οι ζημίες που προκλήθηκαν από πλημμύρες που σημειώθηκαν εκεί.

Η πρόβλεψη που γίνεται είναι ότι το 2011 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές παγκοσμίως για την φυτική παραγωγή, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την επάρκεια τροφίμων σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παγκοσμίως. Αν εκδηλωθεί όντως επισιτιστική κρίση, τότε θα πρέπει να αναμένεται και νέα οικονομική εμπλοκή, η οποία θα ακολουθήσει ως φυσικό επακόλουθο.

Ήδη, όπως προκύπτει από τα παράγωγα στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές για το καλοκαίρι του 2011 αναμένεται ότι θα εκτοξευθούν στα ύψη, γεγονός το οποίο «ενισχύεται» κι από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

ZENITH