Skip to main content

Επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο

Συγκλονισμένος από τη στυγερή δολοφονία στην Τουρκία του Επισκόπου Luigi Padovese, θα έλθει το απόγευμα στην Κύπρο ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της Αγίας Έδρας στη Λευκωσία.
Συγκλονισμένος από τη στυγερή δολοφονία στην Τουρκία του Επισκόπου Luigi Padovese φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της Αγίας Έδρας στη Λευκωσία.

Δεν αποκλείεται, είπε η ίδια πηγή, ο Πάπας στην πρώτη ομιλία του επί κυπριακού εδάφους να αναφερθεί στο θέμα της δολοφονίας και για το λόγο, όπως εξήγησε, ότι ο Επίσκοπος Padovese επρόκειτο να έλθει στην Κύπρο για να παραλάβει από τον Πάπα Βενέδικτο το έγγραφο εργασίας της Συνόδου των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής, που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Ρώμη.

Τι αναμένει η Λευκωσία

Τεράστιας πολιτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δήλωσή του στο ΡΙΚ, την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο.

Την επίσκεψη του Ποντίφικα, η οποία πραγματοποιείται επί προεδρίας Χριστόφια, είχαν επιδιώξει και οι πρώην Πρόεδροι Βασιλείου, Κληρίδης και ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος.

Στις 2:00 το μεσημέρι, τον Πάπα Βενέδικτο θα υποδεχθούν η Πολιτεία δια του προέδρου Χριστόφια και η εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Έγκυρη πηγή σημείωσε ότι για την πραγματοποίηση της επίσκεψης υπήρξε «άψογη συνεργασία των δύο, παρά τις διαφορετικές απόψεις τους σε άλλα ζητήματα» .

Η επίσκεψη επιδιώχθηκε από κυπριακής πλευράς, κυρίως, διότι:

- ο Πάπας είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους και η διεθνής κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή τους σε όλες του τις κινήσεις και τους λόγους του.

- ο Πάπας, ως εκ της θέσεώς του, είναι πρόσωπο με ηθική αλλά και πολιτική επιρροή.

Η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι ο Πάπας μπορεί να έχει ρόλο «καταλύτη» για ενεργότερο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και συμπαράσταση στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Η θετική στάση του κ. Βενέδικτου, σε αντίθεση με εκείνη που είχε ως Καρδινάλιος, για την προοπτική, υπό προϋποθέσεις, της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., φέρνει πιο κοντά την Κύπρο με το Βατικανό.

Διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι στο θέμα της επίσκεψης Πάπα, «η Λευκωσία βρέθηκε ένα βήμα πιο μπροστά από την Άγκυρα». Έτσι, σημείωσε, εξηγείται η αγωνιώδης προσπάθειά της να μεταβεί ο Πάπας και στα κατεχόμενα. Τελικά, η Αγία Έδρα απέκλεισε κατηγορηματικά προς τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για το Βατικανό, η επίσκεψη δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Πάπας στην Κύπρο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη των Χριστιανών με το Ισλάμ. Παράλληλα, ο Πάπας επενδύει στο θετικό ρόλο που μπορεί να έχει η Εκκλησία της Κύπρου, στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου και στις άριστες σχέσεις της με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίας. Ο Πάπας επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Ρωσίας και, όπως λένε γνώστες της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η Εκκλησία της Κύπρου είναι «καλή γέφυρα».

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Πάπας θα μπορούσε να κάνει δύο πράγματα. Πρώτο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τοποθετηθεί ευθέως υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και μιας λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ως αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ιδιαίτερη σημασία θα έχει, εκτιμά εκκλησιαστική πηγή, αν ο Πάπας ζητήσει συγνώμη για τα δεινά που υπέστη η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιό της την εποχή της Φραγκοκρατίας από τη Λατινική Ιεραρχία, αν αποκηρύξει την Ουνία και αν ανταποκριθεί στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να επιστραφούν τα λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Ιταλία.

Πάντως, χθες στη Σύνοδο επικράτησε ήπιο κλίμα και σε σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Σύνοδος «θεωρεί το όλο θέμα, το οποίο δημιουργήθηκε από δηλώσεις στα ΜΜΕ, ως λήξαν και παραπέμπει στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασής της και στο περιεχόμενο της εγκυκλίου, που εξέδωσε» .

Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι «όλοι οι Αρχιερείς είναι προσκεκλημένοι και όσοι θέλουν μπορούν να έρθουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως εκτιμούν συνεργάτες του, επιθυμεί την προσέγγιση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησιά αφενός γιατί αυτή ήταν η αντίληψη των προκατόχων του, από τις αρχές του 20ού αιώνα και αφετέρου γιατί προσβλέπει στη μεγιστοποίηση της όποιας βοήθειας μπορεί να προσφέρει ο Πάπας για το Κυπριακό.

Δηλώσεις πρέσβεων

Η πρώτη στην ιστορία της Κύπρου επίσκεψη Πάπα και πρώτη του Βενέδικτου 16ου σε Ορθόδοξο έδαφος προσδίδει «στην Κύπρο τεράστια πολιτική αξία και αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας διεθνώς», δηλώνει ο πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα Γεώργιος Πουλίδης. Ο Κύπριος πρέσβης υπογραμμίζει ότι στα 50 χρόνια του βίου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο άλλος ηγέτης ή προσωπικότητα του κύρους και της εμβέλειας του Πάπα. Ο πρέσβης Γ. Πουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι η επίσκεψη αποτελεί μεγάλη επιτυχία του προέδρου Χριστόφια, ενώ σημειώνει και τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, κατά την εκτίμηση του πρέσβη, συνέβαλαν τόσο η οργάνωση από την Εκκλησία της Κύπρου, το 2008, του Συνεδρίου για τις Θρησκείες και τους Πολιτισμούς, σε συνεργασία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου όσο και η φιλοξενία, το περασμένο φθινόπωρο, της 11ης συνάντησης του θεολογικού διαλόγου Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Η επίσκεψη του Αγίου Πατέρα είναι σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός, για την Κύπρο, για την ευρύτερη περιοχή και για όλες τις Εκκλησίες», δήλωσε ο πρέσβης της Ιταλίας στη Λευκωσία, Αλφρέντο Μπαστιανέλλι. Ο Ιταλός πρέσβης εκτιμά ότι τις ημέρες της παρουσίας του στην Κύπρο, ο Ποντίφικας θα ελκύσει την παγκόσμια προσοχή στη νήσο, στις ομορφιές της, αλλά και στα προβλήματά της και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, σημειώνει ότι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Καθολική Ιεραρχία της Μέσης Ανατολής, πέρα από τη θρησκευτική του πλευρά, «θα αποτελεί δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντός του για τη δυσκολία της κατάστασης σε μια ευαίσθητη περιοχή».

Ο κ. Μπαστιανέλλι υπογραμμίζει ότι «η συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου με την κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την αγάπη».

Καταλήγοντας, ο Ιταλός πρέσβης εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλοι οι Κύπριοι, ένας λαός- επισημαίνει- γνωστός για τη φιλοξενία του, θα υποδεχθεί τον Πάπα με την ευχαρίστηση και το σεβασμό, «που αξίζει σε ένα σπουδαίο φίλο της χώρας».

ZENITH