Skip to main content

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Κοσόβου στα Σκόπια

«Μία νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ πΓΔΜ και Κοσόβου ξεκινάει, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και Σκέντερ Χισένι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.
Αρχίζει μία νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ πΓΔΜ και Κοσόβου, όπως εκτίμησαν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και Σκέντερ Χισένι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Η επίσκεψη του κ. Χισένι στα Σκόπια είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κοσόβου, μετά τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ πΓΔΜ και Κοσόβου και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Πρίστινας, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου.

Οι κ. Μιλόσοσκι και Χισένι εξέτασαν και το άνοιγμα πρεσβειών της πΓΔΜ στην Πρίστινα και του Κοσόβου στα Σκόπια. Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, η τοποθέτηση πρέσβη της χώρας του στο Κόσοβο και η λειτουργία πρεσβείας της πΓΔΜ μπορεί να συμβεί σε περίπου τρεις μήνες.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν ακόμη στις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ πΓΔΜ και Κοσόβου και εξέτασαν την κατάσταση στην περιοχή. Το Κόσοβο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της πΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου συναντήθηκε ακόμη σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η πΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου τον Οκτώβριο του 2008.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2009, πΓΔΜ και Κόσοβο υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων, ενώ μία ημέρα αργότερα σύναψαν διπλωματικές σχέσεις.

Το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008, κατά τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων, αναγνώρισε την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH