Skip to main content

Επιστολή - βόμβα για τη νέα κυβέρνηση

Εστάλη προς τις τραπεζικές διοικήσεις σε ανύποπτο χρόνο και για την ακρίβεια την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και είχε ως αποστολέα την αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδας.

H επιστολή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «βόμβα». Εστάλη προς τις τραπεζικές διοικήσεις σε ανύποπτο χρόνο και για την ακρίβεια την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και είχε ως αποστολέα την αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδας. Το περιεχόμενο της; Ζητά να είναι πιο προσεκτικές αναφορικά με τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων και τη συμμετοχή τους σε αυτές, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που τις χαρακτηρίζει. Κοινώς, εμμέσως πλην σαφώς, τους απαγορεύει να κάνουν νέα μεγάλα ανοίγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως πληροφορούμαστε, η επιστολή, για την ακρίβεια, εστάλη την επομένη της τελευταίας έκδοσης του ελληνικού δημοσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, ως γνωστόν, δήλωσε αδυναμία κάλυψης του ποσοστού που την αφορούσε. Το κενό της καλύφθηκε από το άτυπο "κοινό ταμείο", που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό από τα κεφάλαια του ELA, όμως αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Γι' αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδας κάλεσε μέσω της εποπτικής της αρχής, να είναι "διπλά" προσεκτικές οι τραπεζικές διοικήσεις, από δω και στο εξής.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτέλεσε εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων της νέας κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ελπίζει πολύ στη λύση των εντόκων για να καλύψει τις πρώτες τρέχουσες ανάγκες. Με την προειδοποιητική επιστολή της ΤτΕ, όμως, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα για τον νέο υπουργό Οικονομικών.

ZENITH