Skip to main content

Επιστολή Goldman Sachs στους πελάτες της: Η ζημιά έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα

Επιστολή στρατηγικού αναλυτή της Goldman Sachs προς πελάτες του, στο οποίο κάνει λόγο για σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Telegraph.

Επιστολή στρατηγικού αναλυτή της Goldman Sachs προς πελάτες του, στο οποίο κάνει λόγο για σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία, η οποία επιτείνεται από την διακοπή των συνομιλιών, αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph.

Η φυγή κεφαλαίων (12,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες) έχει οδηγήσει σε ακόμη πιο «σφιχτές οικονομικές συνθήκες» και σηματοδοτούν «ένα σοβαρό σοκ για την οικονομία».

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζεται υπεραισιόδοξη, ελπίζοντας ότι θα παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1.2% στο τέλος του 2015, μια πρόβλεψη που προϋποθέτει ότι η οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% φέτος. "Αυτός ο υπολογισμός ηχεί ανεδαφικός, κυρίως αν οι πιστωτές απορρίψουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης", αναφέρει ο Robert Kuenzel της Daiwa Capital Markets.

Επί του παρόντος, πάντως, αναφέρει το άρθρο: "Συνεχίζουν να απαιτούν από την αριστερή κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων για να μειώσει το λογαριασμό των δαπανών".

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι φανερό πως διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό αδιέξοδο. Ειδικά αν συνεχίσει τη σταγόνα – σταγόνα τροφοδοσία τους μέσω του ELA. Όπως και κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το άρθρο σημειώνει πως μόνο τον Μάρτιο η φυγή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να επιβραδύνθηκε και να ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.

Έτσι και αλλιώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Έλληνες επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες, δίχως να έχουν μεταρρυθμίσεις που θα ικανοποιούσαν τους δανειστές και θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το Καθολικό Πάσχα προηγείται του Ορθόδοξου ενδέχεται να καθυστερήσει τις διαβουλεύσεις, με τις εξελίξεις να αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

ZENITH