Skip to main content

Επιστρέφει στη θέση του ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ θα επιστρέψει σύντομα στη θέση του αφότου ανακλήθηκε από την Άγκυρα, σε αντίδραση για την ψηφοφορία από μία επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ απόφασης για τη «γενοκτονί
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ θα επιστρέψει σύντομα στη θέση του αφότου ανακλήθηκε από την Άγκυρα, σε αντίδραση για την ψηφοφορία από μία επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ απόφασης για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων, δήλωσε ένας Τούρκος διπλωμάτης.

«Μια κατ΄ αρχήν απόφαση έχει ληφθεί υπέρ της επιστροφής του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η επιστροφή του πρέσβη Ναμίκ Ταν στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είναι πολύ πιθανό να μεταβεί» στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφασή του σχετικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής.

«Αν αποφασίσω να πάω, θα ξαναστείλω αμέσως τον πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον», σημείωσε.

Η Άγκυρα είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στις 4 Μαρτίου, μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίσματος το οποίο καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να «χαρακτηρίσει με σαφή τρόπο -την συστηματική και ηθελημένη εξολόθρευση περίπου 1.500.000 Αρμενίων -γενοκτονία».

Την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει στην αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ότι το μπλοκάρισμα της απόφασης, πριν από μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα ήταν μια πράξη «μεγάλης σημασίας για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων» που είχε αυτό το κείμενο στις διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος σήμερα στην τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «θετικές εξελίξεις» μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπήρξαν μετά από την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία θετικές εξελίξεις σχετικά με τα αίτια που κατέστησαν αναγκαία την ανάκληση του πρεσβευτή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Υπήρξε μια εντατικοποίηση μηνυμάτων που καθησύχασαν τις ανησυχίες μας και ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες μας και τα οποία (δείχνουν) ότι η στρατηγική διάσταση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις έχει γίνει κατανοητή», πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

ZENITH