Skip to main content

Επιστρέφει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα «καλά» καταστήματα

Επιστρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα επαγγελματικά premium ακίνητα, μαζί με τον λεγόμενο «αέρα», την άυλη εμπορική αξία.

της Άννης Καρολίδου

Επιστρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα επαγγελματικά premium ακίνητα, μαζί με τον λεγόμενο «αέρα», την άυλη εμπορική αξία, η οποία έρχεται  σε ορισμένες περιπτώσεις να αντισταθμίσει τη μεγάλη μείωση στις μισθωτικές αρχές και την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων.

Η ρευστή πολιτικό- οικονομική συγκυρία και τα πολύ χαμηλά επιτόκια  των τραπεζών, ωθούν σημαντικό αριθμό εχόντων να αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν τα χρήματα που έχουν «παρκαρισμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μετά τη μεγάλη πτώση στις αξίες των ακινήτων, δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται στην αγορά, επιλεγμένων όμως, επαγγελματικών ακινήτων από τα οποία μπορούν να έχουν αποδόσεις της τάξης του 5%- 6%, εκτιμώντας ότι παράλληλα αποκλείουν το έστω απομακρισμένο ενδεχόμενο των αρνητικών επιπτώσεων ( π.χ. Bail in) , μίας ατυχούς εξέλιξης στις διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Όπως είπε στη Voria.gr ο κτηματομεσίτης και μέλος δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος,  τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά για καταστήματα που βρίσκονται σε καλά σημεία των αγοραστικών κέντρων, σε διάφορα σημεία του πολεοδιμικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Παρότι από τη μία πλευρά η κατάσταση στην οικονομία κρίνεται γενικότερα ευμετάβλητη, ασταθής, από την άλλη έχει καταγραφεί κάποια αναθέρμανση της αγοράς, που καθαρά αποτυπώνεται στο άνοιγμα καταστημάτων στα «καλά» σημεία των οδών που αποτελούν περάσματα καταναλωτών. Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται ότι η Τσιμισκή που πριν δύο χρόνια μετρούσε πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα, σήμερα έχει σχεδόν ζωντανέψει σε όλο το μήκος της, αν και έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά η σύνθεση των επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης.

Αναφορά θα πρέπει να γίνει και η επιστροφή, σε κάποιες περιπτώσεις του λεγόμενου αέρα στις μισθώσεις, που έρχεται, σε ορισμένες συμφωνίες, να αντισταθμίσει τα κατά πολύ χαμηλότερα ενοίκια και την απελευθέρωση των μισθώσεων, στις περιπτώσεις των ιδιοκτητών που θα αισθάνονταν ασφαλείς με συμφωνίες πέραν της τριετίας αλλά όχι στα επίπεδα των σημερινών μισθωμάτων.

ZENITH