Skip to main content

Επιστρέφουν οι Έλληνες ακτιβιστές

Aργά το βράδυ αναμένεται να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησε το μεσημέρι για να παραλάβει από το Ισραήλ τους Έλληνες ακτιβιστές.
Aργά το βράδυ αναμένεται να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησε το μεσημέρι, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που κρατούνται από τους Ισραηλινούς, επειδή μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει άδεια από τις ισραηλινές αρχές στις 8 το πρωί για την πτήση και η άδεια τελικά δόθηκε στη 1.30 το μεσημέρι.

Νωρίς το πρωί, και ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ελληνική πτήση, το ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Σακοράφα, Βουδούρη, Θανάσης Δρίτσας και Κουράκης. Αίτημά τους ήταν στο αεροπλάνο να επιβαίνουν αντιπροσωπεία και ιατρική ομάδα που θα αναλάβει άμεσα όσους είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Τελικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο βουλευτής Θανάσης Δρίτσας, το ΥΠΕΞ τους απάντησε πως «θα φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση» για τους κρατούμενους και διαβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο επιβαίνει ιατρική ομάδα.

Σε ό,τι αφορά στην άφιξη του αεροσκάφους στην Ελευσίνα, καθυστέρηση και εμπλοκές εικάζεται ότι θα δημιουργηθούν από την άρνηση κάποιων Ελλήνων να υπογράψουν -προκειμένου να τους επιτρέψουν να φύγουν- έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης, που οι ίδιοι θεωρούν εξευτελιστικά για την αξιοπρέπειά τους. Σε αυτή την περίπτωση, το ΥΠΕΞ θα κληθεί να επιδοθεί σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Οι έξι αφιχθέντες χθες το πρωί έχουν υπογράψει έγγραφο, στην εβραϊκή γλώσσα, με το οποίο δηλώνουν τη μεταμέλειά τους απέναντι στο ισραηλινό κράτος και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χειμαζόμενη Γάζα αποτελεί «παράμονη είσοδο σε ισραηλινό έδαφος». Το Ισραήλ υποχώρησε σήμερα το πρωί από αυτή την απαίτηση ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας. Παραμένει, όμως, ακόμη άγνωστο ποια είναι η νέα απαίτηση.

Εξίσου, χθες το βράδυ, οι ισραηλινές αρχές υποχώρησαν και από την άρνησή τους να επιτρέπουν σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να τη συνεχίσουν. Μεταξύ των έξι Ελλήνων που επέστρεψαν χθες το πρωί, τουλάχιστον οι τρεις λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και είναι άνθρωποι στα 50 τους χρόνια. Μάλιστα, ο μέσος όρος ηλικίας των επιβαινόντων στο πλοίο «Σφενδόνη» ήταν πάνω από 40 ετών. Μεγάλος αριθμός, λοιπόν, Ελλήνων είχε ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, τη χορήγηση της οποίας είχαν απαγορεύσει οι Ισραηλινοί για δύο 24ωρα.

ZENITH