Skip to main content

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητάει η τρόικα

Την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία φέρεται να ζητάει η τρόικα όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή μετά την μαραθώνια, 6ωρη, συνάντηση των ελεγκτών με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μαραθώνια ήταν η τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου των ελεγκτών θα παρουσιασθούν αύριο Πέμπτη σε συνεντεύξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών στις 13.00.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ η τρόικα θα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς υπάρχει σχετική σύσταση από το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα απευθύνονται ακόμη συστάσεις για επιτάχυνση των κινήσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η ενίσχυση φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, η αντιμετώπιση πληθωρισμού, κ.λπ.

Αναφορά θα γίνεται στα ελλείμματα των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία επιβαρύνουν το δηΜοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η εκταμίευση, ωστόσο, της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι η εξασφάλιση της τρίτης δόσης, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου και θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συστάσεων της τρόικας, καθώς και από το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, τον Οκτώβριο.

ZENITH