Skip to main content

Επίθεση Αλμούνια στους οίκους αξιολόγησης

Δριμεία επίθεση στους οίκους αξιολόγησεις εξαπέλυσε ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.
Δριμεία επίθεση στους οίκους αξιολόγησεις εξαπέλυσε ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, ΧοακίνΑλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ ΆννυςΠοδηματά.

Αναφερόμενος στους οίκους τούς κατηγόρησε για «ανικανότητα με μακρύ ιστορικό αποτυχημένων αξιολογήσεων, λανθασμένων εκτιμήσεων και κακών πρακτικών».

Η κ. Ποδηματά, κατά τη διάρκεια συζήτησης μεταξύ του κ. Αλμούνια και μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολίασε στον Επίτροπο το θέμα της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης και συγκεκριμένα της υπερσυγκέντρωσης των υπηρεσιών αξιολόγησης σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών με έδρα κατά κύριο λόγο εκτός της ΕΕ, γεγονός που γεννά  σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με τους όρους ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά.

Η ευρωβουλευτής ρώτησε ευθέως τον Αλμούνια κατά πόσο η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει έρευνα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της υπερσυγκέντρωσης αυτής.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν θεωρώ ότι είναι καταρχήν πρόβλημα ανταγωνισμού, αλλά ανικανότητας των εν λόγω οργανισμών με μακρύ ιστορικό αποτυχημένων αξιολογήσεων, λανθασμένων εκτιμήσεων και κακών πρακτικών. Η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει κατόπιν διαβούλευσης σε πρόταση νέου ρυθμιστικού πλαισίου είτε στη βάση ενός ευρωπαϊκού φορέα είτε στη βάση ενός ισχυρότερου πλαισίου ευρωπαϊκής αντιμετώπισης που θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο σχετικά με τα κριτήρια καταγραφής, διαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων». 

ZENITH