Skip to main content

Επίθεση φιλίας από Τσίπρα σε Μέρκελ και Γερμανία (video)

«Είναι λάθος να λέμε στην Ελλάδα ότι για τα δεινά μας φταίνε οι Γερμανοί» - «Ηθικό θέμα πρωτίστως οι γερμανικές αποζημιώσεις» - «Δεν θέλουμε να γκρεμίσουμε τα θετικά της προηγούμενης κυβέρνησης». Για

Όλα τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, που διήρκησε περίπου μία ώρα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των δύο ηγετών στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Επιχειρώντας σαφές άνοιγμα στη Γερμανία, σε αντίθεση με τη σκληρή προεκλογική ρητορική του κατά της γερμανικής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε πως «είναι λάθος και απλουστευτικό να λέμε ότι για όλα τα προβλήματα και δεινά που μας έχουν βρει, φταίνε μόνο οι ξένοι,, φταίνει κάποιοι άλλοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου», για να προσθέσει: «Υπάρχουν και ενδογενείς, εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην κρίση. Και δυστυχώς, αυτά τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν βοήθησαν για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που θα απαντήσουν σε αυτές τις παθογένειες, πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και σε αυτό ζητάμε και τη συνδρομή της Γερμανίας».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα. Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, οι Γερμανοί δεν φταίνει για τα δεινά του τόπου μας».

Όπως είπε, «η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης, που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή - Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Αυτά τα πέντε χρόνια στην Ελλάδα είχαμε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, πολύ μεγάλη ανεργία στους νέους».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το διάλογο, για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν. «Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής», υπογράμμισε, σε ακόμα μία προσπάθεια προσέγγισης με τη γερμανική πλευρά που έχει καταστήσει σαφές ότι το ελληνικό πρόγραμμα σε γενικές γραμμές ήταν πετυχημένο. Βέβαια, λίγο πριν, είχε επαναλάβει την πάγια θέση του ότι για τη νέα ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα έχει αποτύχει.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, ζήτησε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να χυθεί φως στα πεπραγμένα της υπόθεσης Siemens και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Έθεσε επίσης θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας όμως πως «είναι πρωτίστως ηθικό θέμα οι πολεμικές αποζημιώσεις, για τις οποίες θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση. Το οφείλουμε στους δύο λαούς, που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος». Μάλιστα, σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, μιλώντας με πολύ θερμά λόγια για τη μεγάλη πολιτιστική και εκπαιδευτική προσφορά του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την οποία εξέφρασε με κομψό τρόπο τη δυσφορία του, ο κ.Τσίπρας είπε πως «δεν ήρθα για να ζητήσω χρήματα να πληρώσω μισθούς και συντάξεις».

Αναφέρθηκε ακόμη στο δημοσίευμα του Spiegel, που στο πρωτοσέλιδό του εικόνιζε την Άνγκελα Μέρκελ μαζί με ναζί κάτω από την Ακρόπολη, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά άδικο και για την καγκελάριο και για το γερμανικό λαό. Θύμισε ότι και όταν υπήρξε η γελοιογραφία της Αυγής, «έβαλε τις φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του».

Από την πλευρά της η κα Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη να είναι σαφή τα οικονομικά στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ επανέλαβε πως οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας λαμβάνονται από τους θεσμούς και το Eurogroup, πλαίσιο επί του οποίου συμφώνησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θέλω η Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε.

Η ίδια σημείωσε πως υπάρχει διάθεση καλής συνεργασίας. «Μπορούμε να θίξουμε και τα δύσκολα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Μέρκελ είπε πως είναι θέμα της Ελλάδας εάν θα συνεχιστεί η δράση της Task Force, ενώ επανέλαβε πως «Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν και θα ανήκουν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

ZENITH