Skip to main content

Επίθεση κατά του δημιουργού των σκίτσων του Μωάμεθ

Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Κουρτ Βέστεργκααρντ και ενός αστυνομικού απαγγέλθηκαν σήμερα εναντίον του Σομαλού που εισέβαλε χθες, Παρασκευή στο σπίτι του Βέστεργκορντ
Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Κουρτ Βέστεργκααρντ και ενός αστυνομικού απαγγέλθηκαν σήμερα εναντίον του 28χρονου Σομαλού που εισέβαλε χθες, Παρασκευή στο σπίτι του δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος το 2005 είχε φιλοτεχνήσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που είχαν δημοσιευθεί στη δανέζικη εφημερίδα Ζίλανς Πόστεν και είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μουσουλμάνων.

Ο 74χρονος σκιτσογράφος ειδοποίησε την αστυνομία, όταν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ένας άντρας οπλισμένος με τσεκούρι και μαχαίρι εισέβαλε στο σπίτι του, φωνάζοντας ότι θέλει «εκδίκηση και αίμα». Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα στον Τύπο, ο Βέστεργκορντ κλειδώθηκε στο ειδικό δωμάτιο ασφαλείας που διαθέτει το σπίτι του, περιμένοντας την άφιξη της αστυνομίας.

Όταν η αστυνομία έφτασε επί τόπου, ο ύποπτος επιχείρησε να επιτεθεί, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά ενός αστυνομικού, ο οποίος τραυμάτησε το Σομαλό στο χέρι και το γόνατο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας (PET), ο ύποπτος έχει δεσμούς με την ένοπλη εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ και την Αλ-Κάιντα της ανατολικής Αφρικής.

Ο νεαρός τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων και τις πρώτες 14 ημέρες θα τις περάσει στην απομόνωση.

Ο Βέστεργκααρντ, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, ενώ τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση κατά των γραφείων και των εργαζομένων της εφημερίδας Ζίλανς Πόστεν.

ZENITH