Skip to main content

Επίθεση Παναγιωτόπουλου σε Παπανδρέου για το ΔΝΤ

Τον πρωθυπουργό υπέδειξε ως τον κύριο υπαίτιο για την επικείμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγορώντας τον για αποτυχημένους χειρισμούς.
Ως τον κύριο υπαίτιο για την επικείμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ υπέδειξε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο  εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας τον για αποτυχημένους χειρισμούς.

«Η επικείμενη προσφυγή στο ΔΝΤ επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν ως στόχο και σκοπό να μετατοπίσουν τις ευθύνες αποκλειστικά στην 5ετία της ΝΔ και όχι στους καταστρεπτικούς χειρισμούς του», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρωθυπουργός «παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση χρέους και ελλείμματος και τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού» και τόνισε ότι το χρέος και το έλλειμμα δε δημιουργήθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια και πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ

«Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος φέρουν οι κυβερνήσεις της 20ετίας του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ αποδέχεται το δικό της μερίδιο ευθύνης», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ακόμα ότι «εκείνοι που βλέπουν το ΔΝΤ ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού είναι εκτός πραγματικότητας», σημειώνοντας πως μετράνε οι όροι που θέτει το ΔΝΤ και όχι το επιτόκιό του.

Ανέφερε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ δίνονται, όταν ικανοποιηθούν και οι όροι και οι προϋποθέσεις που βάζει και πως η εμπειρία έχει δείξει στις χώρες που πήραν δάνεια, ότι οι όροι που έβαλε είχαν δραματικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

Όσον αφορά στην σημερινή έκδοση ΕΓΔ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε θετικό γεγονός την περάτωση της διαδικασίας δανεισμού, από την οποία αντλήθηκε ποσό 1,95 δισ ευρώ. Σημείωσε ωστόσο ότι το επιτόκιο ανήλθε στο 3,65% έναντι 1,65% που ήταν στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η ανεργία τον Ιανουάριο του 2010 εκτοξεύτηκε στο 11,3% και πως αυτό δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα απασχόλησης «πάει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο». Κάλεσε επίσης τον κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει τα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που του έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς, για να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας σε ύφεση.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι επιπτώσεις από την «ανυπαρξία πολιτικής για τον κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο» έχει ως συνέπεια να χαθούν 40.000 θέσεις απασχόλησης.

ZENITH