Skip to main content

Επιτροπή Διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του εκρηκτικού φαινομένου των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που έχουν φτάσει στα 39,5 δισ. ευρώ.

της Άννης Καρολίδου

Η νέα κυβέρνηση σε λιγότερο από ένα μήνα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, πρόκειται, όπως πληροφορείται η Voria.gr, να συστήσει Επιτροπή Διαμεσολάβησης  μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του εκρηκτικού φαινομένου των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που έχουν φτάσει στα 39,5 δισ. ευρώ.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα έχει οριστεί και ο επικεφαλής της εν λόγω Επιτροπής, θέση για την οποία έχουν προταθεί δύο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αυτή τη φορά του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Ο ένας εξ' αυτών, είναι καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο των δημοσίων συμβάσεων. Ο άλλος, επίσης καθηγητής του Δημοκριτείου, διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Όλα δείχνουν ότι το Δημοκρίτειο είναι ισχυρός διεκδικητής της συγκεκριμένης θέσης.

Το Συμβούλιο της νέας αυτής αρχής θα είναι ολιγομελές και τα μέλη που θα το απαρτίζουν θα έχουν, όπως πληροφορούμαστε, καλή γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές όπως και όλων των ουσιαστικών αλλά και τεχνικών ζητημάτων και διαδικασιών που συνδέονται με την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα δάνεια και προβλήματα ρευστότητας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την Τράπεζα της Ελλάδος, βεβαίως και τις Τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ένα «πακέτο» ληξιπρόθεσμων, που μαζί με τα στεγαστικά (19 δισ.) και τα καταναλωτικά (14 δισ.), φτάνει και ξεπερνάει τα 72 δισ. ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τη διαχείρισή τους, προφανώς και απαιτείται ένα καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δανειολήπτες πρέπει να αξιολογούνται σωστά και να αναζητούνται λύσεις προσαρμοσμένες στη κάθε μία περίπτωση.

Το πρόβλημα ήδη επιχειρούν οι Τράπεζες να το αντιμετωπίσουν, μέσα από ιδιαίτερα τμήματα που έχουν δημιουργήσει, ενώ δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, η Πειραιώς και η Alpha, έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με ξένες εταιρείες που εξειδικεύονται στη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Στο όλο σχέδιο μπορεί να βοηθήσει ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο έχουν θεσπιστεί μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους και παρέχονται κίνητρα προς μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες ( με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ)  για τη ρύθμιση των οφειλών τους και προς χρηματοδοτικούς φορείς.

ZENITH