Skip to main content

Επιχειρηματικότητα ανάγκης «γεννά» η ανεργία

Προβληματισμό για το μέλλον του επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όσο βαθαίνει η κρίση στην οικονομία της χώρας, εξελίσσεται όλο και πιο πολύ σε επιχειρηματικότητα ανάγκης, προκαλούν τα στατιστικά
Προβληματισμό για το μέλλον του επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όσο βαθαίνει η κρίση στην οικονομία της χώρας, εξελίσσεται όλο και πιο πολύ σε επιχειρηματικότητα ανάγκης, προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία για το «ισοζύγιο» μεταξύ ενάρξεων και παύσεων λειτουργίας εταιρειών, όπως αυτό καταγράφεται στα μητρώα των τοπικών επιμελητηρίων.

Τα μηνύματα από το πρώτο μισό του έτους, ιδιαίτερα από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζονται μάλλον αποκαρδιωτικά, καθώς οι διαγραφές επιχειρήσεων μένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις εγγραφές, που βαίνουν μειούμενες. «Πεθαίνουν» δηλαδή, επιχειρήσεις, αλλά το «κενό» που αφήνουν όχι μόνο δεν υπερκαλύπτεται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά πλέον ούτε καν αναπληρώνεται από νέο επιχειρηματικό «αίμα».

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο όπου –παρά τις δυσκολίες στην αγορά- οι εγγραφές επιχειρήσεων, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, συνεχίζουν και υπερτερούν των αναστολών άσκησης δραστηριότητας, δίδοντας έναν αισιόδοξο τόνο. Δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, στο οποίο η αύξηση εγγραφών που διαπιστώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2010, προκαλεί περισσότερο ανησυχία, παρά εφησυχασμό. Κι αυτό γιατί, κατά βάση, αφορά μια αύξηση σε επαγγέλματα ή δραστηριότητες αυτοαπασχόλησης που αρχίζουν να ασκούνται λόγω εμφανούς αδυναμίας απορρόφησης από την ελεύθερη αγορά εργασίας.

Παγωμάρα

Στην περίπτωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ειδικότερα, τα στοιχεία παραπέμπουν σε μια αίσθηση «παγωμάρας» και έλλειψης διάθεσης στην αγορά, αναφορικά με την προοπτική ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου.

Όπως έχει αποκαλύψει η Voria.gr, με βάση τα στατιστικά του μητρώου του ΒΕΘ, έως την 25η Ιουνίου του 2010 στο Επιμελητήριο εγγράφηκαν μόλις 427 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 761 υφιστάμενες. Σε κάθε, σχεδόν, δύο αναστολές (για διάφορους λόγους) λειτουργίας, δηλαδή, αντιστοιχεί μία νέα εγγραφή επιχείρησης. Το «ισοζύγιο» δηλαδή είναι αρνητικό κατά 334 επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα της πόλης, σε επίπεδο βιοτεχνιών, συρρικνώνεται. Για λόγους σύγκρισης να θυμίσουμε ότι την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι είχαν εγγραφεί 628 εταιρείες και 834 διαγράφηκαν.

Στο ΕΒΕΘ, εξάλλου, η στατιστική «δείχνει» θετικό ισοζύγιο, στο πρώτο εξάμηνο, ανάμεσα στις εγγραφές και τις διαγραφές, αλλά ενδέχεται το τελικό αποτέλεσμα να είναι παραπλανητικό. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Διότι, όπως παραδέχονται στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, στην έναρξη δραστηριότητας η εγγραφή είναι υποχρεωτική, ενώ στη διαγραφή πολλοί είναι εκείνοι που… ξεχνούν. «Το θυμούνται όταν είναι να βγουν στη σύνταξη ή όταν το Επιμελητήριο αποφασίσει να τους ζητήσει να πληρώσουν παλαιές συνδρομές», τονίζεται αρμοδίως.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι την 30ή Ιουνίου του τρέχοντος έτους στο ΕΒΕΘ είχαν εγγραφεί 421 νέες επιχειρήσεις, ενώ στις 287 ανέρχεται ο αριθμός των διαγραφών. Στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, δε, στις 494 ήταν οι εγγραφές και στις 403 οι διαγραφές.

Θετικό πρόσημο, όσον αφορά στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, έχουμε στο πρώτο μισό του έτους και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Ωστόσο ο «πονοκέφαλος» στη διοίκηση του Επιμελητηρίου είναι έντονος, καθώς εν πολλοίς οι νέες ενάρξεις αφορούν σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπως μεσιτικά, εστίαση και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ψιλικά, μπουγάτσα, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κλπ.

«Είναι επιχειρηματικότητα ανάγκης. Όσοι την επιχειρούν δεν μπορούν να βρουν εργασία κάπου αλλού και αποφασίζουν να κάνουν κάτι δικό τους», αναφέρεται από το ΕΕΘ και επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα οι εγγραφές είναι 2.279, ενώ σε 2.100 ανέρχονται οι διαγραφές.

Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, την ίδια στιμγή μεγαλώνει και η λίστα με τις τοπικές επιχειρήσεις που κινούνται στα «κόκκινα» και αναζητούν «καταφύγιο προστασίας» στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Με βάση στοιχεία από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε η Voria.gr, προκύπτει ότι μέχρι και σήμερα έχουν προσφύγει στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα και ειδικότερα στο άρθρο 99 του νόμου 13 ανώνυμες εταιρείες, όταν σε όλο το 2009 σε ανάλογη κίνηση είχαν προβεί 16 αντίστοιχης μορφής εταιρικά σχήματα.

Αναπτυξιακό έλλειμμα

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα μηνύματα που «στέλνουν» οι αριθμοί, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος, τονίζει ότι οι μειωμένες εγγραφές στο Επιμελητήριο υποδηλώνουν αναπτυξιακό έλλειμμα στην πόλη, ενώ το κλείσιμο των επιχειρήσεων αποτυπώνει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όσο και της ελληνικής παραγωγής από μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
«Αρκετές μικρές επιχειρήσεις φυτοζωούν κάτω από τα βάρη των χρεών τους. Παρόλα αυτά οι ιδιοκτήτες τους δεν τις κλείνουν, γιατί δεν υπάρχει δουλειά στην αγορά εργασίας και δεν έχουν τι άλλο να κάνουν», αναφέρει ο κ. Μαγόπουλος και «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, ζητώντας να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Σημειώνει, δε, την ανάγκη οι τράπεζες να στηρίξουν το επιχειρείν, ώστε να κινηθεί η παγωμένη αγορά και να σταματήσει η συρρίκνωση της οικονομίας.

ZENITH