Skip to main content

Επιχείρηση της εφορίας στην Ιταλία με στόχο 2.000 φοροφυγάδες

Με στόχο περισσότερους από 2.000 Ιταλούς που είναι ύποπτοι ότι έχουν κρύψει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, άρχισαν έρευνες οι εφοριακές αρχές και η οικονομική αστυνομία της Ιταλί
Με στόχο περισσότερους από 2.000 Ιταλούς που είναι ύποπτοι ότι έχουν κρύψει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, άρχισαν έρευνες οι εφοριακές αρχές και η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας.

Όπως διευκρινίζει η εφορία της χώρας: «Η επιχείρηση των ερευνητών της εφορίας αφορά περισσότερους από 2.000 ιταλούς φορολογούμενους που μετέφεραν το 2007 και το 2008 περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ».

Η επιχείρηση αυτή είναι «μια νέα επίθεση (...) για να ανακτηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά που ανακαλύφθηκαν στους ΄΄οικονομικούς παραδείσους΄΄ και έχουν υπεξαιρεθεί από τους Ιταλούς», προσθέτει η εφορία χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες χώρες βρίσκονται τα κεφάλαια αυτά.

«Οι συνέπειες θα είναι βαριές για όσους δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν τη νομιμότητα των επιχειρήσεων που θα ανακαλυφθούν», προειδοποιεί η εφορία.

Η Ιταλία έχει εντείνει τον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει μια αμνηστία, η οποία επιτρέπει στους Ιταλούς να νομιμοποιήσουν περιουσίες που έχουν κρυμμένες στο εξωτερικό, με αντάλλαγμα την καταβολή ενός φόρου. Η αμνηστία αυτή, η διάρκεια της οποίας ήταν τρεις μήνες, έληξε στις 15 Δεκεμβρίου, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να την παρατείνει ως το τέλος Απριλίου, αυξάνοντας το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου. Το Δεκέμβριο, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που νομιμοποιήθηκαν ανερχόταν σε 95 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μπουν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια στα ταμεία του ιταλικού κράτους. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών ήταν κρυμμένο στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς κατοικούν στη βόρειαΙταλία, την πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας, καθώς και στην περιφέρειατης Ρώμης.

ZENITH