Skip to main content

Επιχειρησιακό σχέδιο πενταετίας παρουσίασε ο Μπουτάρης

Σκληρή κριτική από τον Κωσταντίνο Ζέρβα στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και τον Γιάννη Μπουτάρη κατά τη γενική συνέλευση της Πρωτοβουλίας. Τα 11 ονόματα του νέου Συμβουλίου της Δημοτικής Κίνησης

Τα θέματα του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης του Δήμου για το όραμα του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης ανέπτυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της παράταξής του, «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε ακόμη στην εκπόνηση ενός 5χρονου επιχειρησιακού σχεδίου της διοίκησής του, μέσω του οποίου, όπως είπε, θα αναζητηθούν πόροι και συνέργειες για τα σχεδιαζόμενα έργα. «Σύντομα, οι σχεδιασμοί αυτοί θα ολοκληρωθούν ως προτάσεις και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και την κοινωνία των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο κλείσιμό του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον δημότη, τόνισε την ανάγκη για συλλογικότητα στην άσκηση της διοίκησης και επισήμανε ότι ο κύριος ρόλος της Δημοτικής Κίνησης και του Συμβουλίου της είναι να ασκεί κριτική στις αδυναμίες και τα λάθη της διοίκησης, να επικοινωνεί με τους πολίτες και να μεταφέρει τη γνώμη της κοινωνίας στη διοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η εισήγηση του απερχόμενου Συμβουλίου αναφέρθηκε στα θέματα της ανάγκης για επανεκκίνηση της παράταξης, για την ανανέωση της επαφής της με τον κόσμο που στήριξε την «Πρωτοβουλία» και κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας της παράταξης και της διοίκησης.

Οι ομιλητές, που πήραν, στη συνέχεια, τον λόγο επικέντρωσαν σε θέματα της πόλης και της λειτουργίας της παράταξης ασκώντας και κριτική για τομείς όπου η διοίκηση παρουσιάζει ελλείψεις και καθυστερήσεις στο έργο της αλλά και για την εξασθένιση της επαφής της παράταξης με τον κόσμο που τη στήριξε στην δεκαετή πορεία της και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα, κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας της παράταξης.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έκανε λόγο για εγκλωβισμό της διοίκησης του δήμου και αντιπαραγωγικό μοντέλο διοίκησης, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για αποτυχημένες επιλογές Μπουτάρη σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση προσώπων σε νευραλγικές θέσεις.

«Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο νέο Οργανισμό του Δήμου. Τρία χρόνια μετά αυτές οι δομικές αλλαγές που επιχειρήθηκαν, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Όσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ ξέρουμε καλά πως κάθε μέρα ο οργανισμός γίνεται και πιο δύσκαμπτος, πιο αντιπαραγωγικός, πιο κουρασμένος και εντέλει πιο αναποτελεσματικός.

Το νέο διοικητικό σχήμα, με τους μετρημένους στα δάχτυλα αντιδημάρχους και περισσότερους εντεταλμένους να υποστηρίζουν το έργο τους, δεν αποδείχτηκε προς το παρόν αποδοτικό. Αντιθέτως, στο Δήμο Αθηναίων για παράδειγμα, φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα το ακριβώς ανάποδο. Ένα σχήμα με περισσότερους αντιδημάρχους και λιγότερους εντεταλμένους. Με πιο συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δυνατότητα αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού της διοικούσας παράταξης. Ωστόσο το σημερινό μοντέλο, σε αυτό το πρώτο διάστημα της δεύτερης θητείας μας, αποδεικνύεται υπερσυγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό.

Και ξέρετε οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν από «Καλλικράτη», από καλούς ή κακούς υπαλλήλους, από επαρκή οργανισμό, από σφιχτό διοικητικό σχήμα. Τους ενδιαφέρει το σκουπίδι, το κυκλοφοριακό, το κλάδεμα, τα πλακάκια στα πεζοδρόμια, οι λακούβες στην άσφαλτο, οι καμένες λάμπες. Τα παράπονα τους πάνε προφανώς στο δήμαρχο, και η απελπισία τους σ’ όλους εμάς που εμπιστεύθηκαν με την ψήφο και την ελπίδα τους για κάτι καλύτερο», τόνισε ο κ.Ζέρβας. Ο ίδιος μίλησε για μία μαγιά ιδεών που δημιούργησε η Πρωτοβουλία στην πρώτη θητεία στον δήμο και στη συνέχεια έμεινε αναξιοποίητη και απώλεια της ψυχικής επαφής ακόμη και μέσα στην παράταξη.

«Δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε παράταξη και διοίκηση μαζί. 5-6 παρέες πολιτών μας πήρε 11 μήνες για να βρεθούμε σήμερα! Γνωρίζω όμως ότι το θέλουμε και το μπορούμε.  Όλοι; Πως μπορώ να εξηγήσω ότι για ένα πλακάκι σε ένα πεζοδρόμιο βρίσκονται απολογούμενοι δυο πρώην αντιδήμαρχοι, χωρίς καν να έχουν τη νομική υποστήριξη της δημοτικής αρχής; Να μη μιλήσω για το πειθαρχικό συμβούλιο που εγώ και άλλοι 4 σύμβουλοι θα κουβαλήσουμε (μέσα σε συνθήκες μιας ιδιότυπης μοναξιάς!) το βάρος -και πιθανώς την τιμωρία- μιας ολόκληρης διοίκησης», συνέχισε ο κ.Ζέρβας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι γίνεται αποδέκτης της δυσαρέσκειας και της αποστροφής του κόσμου και επισήμανε την ανάγκη ο εγκλωβισμός της διοίκησης του δήμου. «Όπως άμεσα πρέπει να τελειώσει και η περιχαράκωση σε πέντε δέκα ζητήματα μείζονος –για κάποιους ελάσσονος!- ενδιαφέροντος για την πόλη. Υπάρχει η καθημερινότητα και οι πολλές πτυχές της και έχουμε την ευθύνη να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο όλοι μαζί. Οι Θεσσαλονικείς απαιτούν λύσεις. Δεν μπορούν να χάνονται η μία ευκαιρία μετά την άλλη. Η διοίκηση, ο Δήμαρχος και όσους συμβουλεύεται και εμπιστεύεται δηλαδή, οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στρατός που παρατάσσει στη μάχη των επόμενων τεσσάρων ετών. Έχει υποχρέωση να βάλει στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, υλοποιήσιμους και με λογικό χρονικό ορίζοντα. Έπρεπε να το έχει κάνει ήδη», πρόσθεσε και ζήτησε να πάψει η διοίκηση του δήμου να επενδύει στην εικόνα και να ασχοληθεί με την ουσία, ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της παράταξης.

«Εχει πει ο δήμαρχος, εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα ότι αν διαφωνήσει ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο φεύγει ο αντιδήμαρχος, Αν ο δήμαρχος αποφασίσει τη λειτουργία μικρού σχήματος διοίκησης με ικανά (αλλά και δυσαρεστημένα) στελέχη εκτός,  προφανώς υπερισχύει η δική του επιλογή. Όπως επίσης δική του επιλογή είναι και η τοποθέτηση σε θέσεις ΔΣ νομικών προσώπων αλλά και προϊσταμένων και διευθυντών στον -μάλλον ταλαιπωρημένο- οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου. Αν όμως οι επιλογές αυτές δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και οδηγούν σε αποτυχία δεν αφορούν μόνο τον ίδιο. Αφορούν όλη τη διοίκηση, την παράταξη και τελικά την ίδια την πόλη», επεσήμανε ο κ.Ζέρβας.

Νέο Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας

Με πρόταση του δημάρχου αναδείχθηκαν 11 μέλη του νέου Συμβουλίου της Δημοτικής Κίνησης. Τα επιπλέον 4 μέλη θα αναδειχθούν ανά δύο μεταξύ των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων από τη Δημοτική Ομάδα της «Πρωτοβουλίας».

Τα 11 ονόματα του νέου Συμβουλίου της Δημοτικής Κίνησης:
1.Αγαϊτσης Κων/τίνος, οικονομικές σπουδές
2.Γκαϊτατζής Κων/τίνος, θέατρο, ηθοποιός
3.Γρίμπας Χρήστος, μουσικός
4.Διαμαντάκης Βασίλης, πολιτ. μηχανικός
5.Καϊλάρη Σουζάνα, γιατρός
6.Καρκαλέτσης Γιώργος, οικονομολόγος
7.Καρρά Αναστασία, μέλος επιτροπών 2ης Κοινότητας
8.Λουαράση Ελένη, πολιτισμός, αθλητισμός
9.Παϊπούρογλου Νίκος, έμπορος
10.Στρατάκη Κική, δικηγόρος
11.Χατζησταύρου Χρυσόστομος, σύμβουλος επενδύσεων.

 

ZENITH