Skip to main content

Επώδυνη προσγείωση φέρνει η κρίση

Την εκτίμηση ότι η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα οδηγεί σε εξυγίανση που θα επιτευχθεί με θυσίες και απώλειες, διατύπωσε σε εκδήλωση της Grand Thornton ο τομεάρχης Business Banking της Marfin Εγνα
Σε μικρότερα αλλά και ποιοτικότερα επιχειρηματικά μεγέθη πρόκειται να οδηγήσει ο επανακαθορισμός του οικονομικού συστήματος της χώρας, το οποίο, λόγω κρίσης, αναμένεται να ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο τομεάρχης Business Banking της Marfin Εγνατία Bank, Στέργιος Κατσιώλας, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της προσγείωσης σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θα είναι επώδυνη για όλους και θα οδηγήσει σε εξυγίανση η οποία θα επιτευχθεί με θυσίες, αλλά και με απώλειες». Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η Grand Thornton για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις νέες συνθήκες στην αγορά, ο κ. Κατσιώλας υποστήριξε ότι η οικονομική συγκυρία έχει πλήξει άμεσα και δραστικά τη συνολική ρευστότητα της αγοράς, με αποτέλεσμα πλέον το πρώτο μέλημα για τους επιχειρηματίες να είναι η είσπραξη οφειλών, η εξασφάλιση πιστώσεων και η διατήρηση των γραμμών χρηματοδότησης.

«Σε αυτή την κατάσταση η διασφάλιση της ρευστότητας είναι σαφώς πιο σημαντική από την αύξηση των πωλήσεων ή την κερδοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «ο επιχειρηματίας έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει δράση, διότι η συρρίκνωση της αγοράς με μαθηματική ακρίβεια σπρώχνει στο λουκέτο τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν με αποτελεσματικότητα. Αν λειτουργήσουμε παθητικά, είμαστε από τώρα επιχειρηματικά χαμένοι». Περαιτέρω το τραπεζικό στέλεχος της Marfin είπε ότι και στο τραπεζικό σύστημα η ρευστότητα έχει συρρικνωθεί δραστικά και προειδοποίησε πως εξ αυτού του λόγου «οι τράπεζες πλέον δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους χωρίς εξασφαλίσεις». Στο πλαίσιο αυτό, δε, διευκρίνισε στους παριστάμενους επιχειρηματίες και στελέχη ότι «πρέπει να γνωρίζετε ότι η τράπεζα είναι διακινητής και όχι παραγωγός ρευστότητας», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση διαφορετική από κάθε άλλη του παρελθόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο senior manager της Grant Thornton, Γεώργιος Νικαλακόπουλος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι ενίοτε «η είσπραξη έχει μεγαλύτερη σημασία από την πώληση», ενώ παρουσίασε μια σειρά από κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί ένας επιχειρηματίας, ώστε να διαχειριστεί καλύτερο το κεφάλαιο κίνησής του σε περιόδους κρίσης.

Ιδιαίτερο βάρος, όπως είπε, πρέπει να δίδεται στην έγκαιρη τιμολόγηση, την παρακολούθηση εξόφλησης, στις εκπτώσεις πελατών, στη μείωση αποθεμάτων, στην παρακολούθηση της πορείας του μικτού κέρδους, στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής των προμηθευτών, αλλά και των ενοικίων, στο factoring απαιτήσεων, στον πιστωτικό έλεγχο παλαιών και νέων πελατών και, τέλος, στον έλεγχο λειτουργικών εξόδων.

Όσον αφορά στις δυνατότητες που παρέχονται για την προστασία των κερδών του επιχειρηματία, το στέλεχος της Grand Thornton ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής του με βάση τα νέα δεδομένα, να αναγνωριστούν οι επικερδείς πελάτες και να επικεντρωθεί η προσπάθεια πωλήσεων σε αυτούς, αλλά και να προσδιοριστούν οι προβληματικοί συνεργάτες, να αποφευχθούν οι επισφάλειες, να ερευνηθεί η αγορά για εναλλακτικούς προμηθευτές, να υπάρξει διαπραγμάτευση για εκπτώσεις με γρηγορότερη αποπληρωμή, να γίνουν μακροχρόνιες συμφωνίες και να επιδιώκεται η είσοδός του σε κοινοπραξίες αγορών για αύξηση όγκων και μείωση τιμών.

Στην ανάγκη διαφοροποίησης του προϊόντος ή υπηρεσίας την αξιοποίηση του πελατολογίου και την αναδιοργάνωση της επιχείρησης, αναφέρθηκε η senior manager της Grant Thornton, Χριστίνα Τσιρώνη, μιλώντας για τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει ο επιχειρηματίας προκειμένου να θωρακίσει την επιχείρησή του. Αντιστοίχως ο συνάδελφός της Χρήστος Βαργιεμέζης επεσήμανε ότι εν μέσω κρίσης, ο εντοπισμός κι η διαχείριση κινδύνων μπορεί να αποδειχτεί το «άλφα και το ωμέγα» μιας σωστής διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ίδιο ο προσδιορισμός του ρίσκου πρέπει να αποτελεί σημείο αφετηρίας για τον σχεδιασμό των επιχειρηματιών εν μέσω κρίσης, διότι περιορίζει τις πιθανότητες έλευσης και αρνητικών συνεπειών του κινδύνου κι έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή εγρήγορση, τη βέλτιστη πρακτική εταιρικής διακυβέρνησης και τη διαρκή αποτίμηση της αποτελεσματικότητας μιας επιχείρησης.

ZENITH