Skip to main content

Έψαχναν 50 εκατ.ευρώ για να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός

Συναγερμός σήμανε λόγω του κενού της τάξης 50-60 εκατ. δολαρίων που δημιούργησε η αλλαγή ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας στην χώρα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε μια από τις τελευταίες πληρωμές, που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο στους ξένους πιστωτές του, δημιουργήθηκε μείζον θέμα, επειδή η αλλαγή ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, δημιούργησε ένα κενό της τάξης των 50 – 60 εκατ δολ, στην πληρωμή δόσης.

Για την ακρίβεια, αφορούσε σε μία πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κι εξ αυτού του λόγου γίνεται σε δολάρια. Σήμανε, λοιπόν, αμέσως συναγερμός για να βρεθούν τα 50 εκατ. δολάρια, τα οποία, τελικώς, βρέθηκαν, αλλά το επεισόδιο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα κρατικά ταμεία το τελευταίο διάστημα.

Στο μεταξύ, το Δημόσιο πρέπει συνεχώς να καλύπτει απίστευτες υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα πλήρωσε 580 εκατ. δολάρια δόση στο ΔΝΤ την Δευτέρα, άλλα 350 εκατ. δολάρια την Παρασκευή και πάλι προς το ΔΝΤ, ενώ την Παρασκευή έληξαν ομόλογα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, μέσα σε μια μόλις εβδομάδα πληρώθηκαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ! Ο Απρίλιος αναμένεται βεβαίως ότι θα είναι ευκολότερος, αλλά το γεγονός ότι η χώρα έχει ξύσει πλέον τον πάτο του βαρελιού, για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, κάνει πολλούς να φοβούνται ότι στο τέλος της ημέρας “μπορεί να την πατήσουμε για μερικές χιλιάδες ευρώ”.

ZENITH