Skip to main content

΄Ερευνα για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ

Οι υπεύθυνοι της αποτυχημένης επίθεσης το βράδυ του Σαββάτο στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι υπεύθυνοι της αποτυχημένης επίθεσης το βράδυ του Σαββάτο στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας πως ο αμερικανικός λαός πρέπει να προστατευθεί, όπως επίσης πρέπει να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της Νέα Υόρκης που επενέβησαν άμεσα. «Θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και την πυροσβεστική της Νέας Υόρκης και το FBI που αντιμετώπισαν ταχύτατα μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε.

«Και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πολίτη που εντόπισε κάτι ύποπτο και ειδοποίησε τις αρχές», πρόσθεσε αναφερόμενος σε έναν μικροπωλητή, βετεράνο του Βιετνάμ, που είδε καπνό να βγαίνει από το αυτοκίνητο και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, αν το αυτοκίνητο είχε εκραγεί, θα είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Τάιμς Σκουέρ. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διατήρησε αυξημένο το επίπεδο ασφαλείας και χθες Κυριακή στο κέντρο του Μανχάταν, όπου εντοπίστηκε ένα Nissan Pathfinder από το οποίο έβγαιναν καπνοί και σπίθες.

«Αν (τα εκρηκτικά) είχαν πυροδοτηθεί, σύμφωνα με την άποψή μου θα είχαν προκαλέσει απώλειες», τόνισε ο Ρέιμοντ Κέλι, επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. «Οι ειδικοί μού λένε πως το αυτοκίνητο θα είχε κοπεί στη μέση. Με τόσους πεζούς, είμαστε τυχεροί που δεν εξερράγη», πρόσθεσε.

Το όχημα SUV ήταν σταθμευμένο με αναμμένη τη μηχανή και τα φώτα στη γωνία της 45ης Οδού και Μπρόντγουέι. «Πιθανόν να σώθηκαν πολλές ζωές (από την έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών)», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας του FBI Τζορτζ Βενιζέλος, ο οποίος είναι επικεφαλής των ερευνών. «Όπου και αν βρίσκεστε στη χώρα, αν δείτε κάτι ύποπτο, να το αναφέρετε αμέσως», πρόσθεσε.

Μπλούμπεργκ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η αποτυχημένη επίθεση συνδέεται με την αλ Κάιντα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης με την αλ Κάιντα ή άλλη μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα ή άλλη σημαντική τρομοκρατική οργάνωση. Είμαι πεπεισμένος πως θα βρούμε ποιος το έκανε. Ο κόσμος αισθάνεται ασφαλής στη Νέα Υόρκη και θα συνεχίσει να έρχεται εδώ», τόνισε ο ίδιος.

Πακιστανοί Ταλιμπάν της οργάνωσης «Τερίκ-ι-Ταλιμπάν» με βίντεο στο YouTube ανέλαβαν την ευθύνη για την απόπειρα. Όμως, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ανάληψη ευθύνης από τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί και οι ειδικοί της εγκληματολογικής υπηρεσίας συνεχίζουν να εξετάζουν τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, αλλά και τα αποτυπώματα που βρέθηκαν μέσα στο όχημα το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

ZENITH