Skip to main content

Έρευνα του ΙΟΒΕ για τις εξαγωγές

Πιέσεις θα δεχθούν οι εξαγωγές που κατευθύνονται σε χώρες με τις οποίες υπάρχει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αντίθετα θα ωφεληθούν οι εξαγωγές που κατευθύνονται σε χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού
Πιέσεις θα δεχθούν οι εξαγωγές που κατευθύνονται σε χώρες με τις οποίες υπάρχει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αντίθετα θα ωφεληθούν οι εξαγωγές που κατευθύνονται σε χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου οι οποίες εφαρμόζουν εισαγωγικούς δασμούς στις ελληνικές εξαγωγές, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρόσβαση στην Αγορά Μη Αγροτικών Προϊόντων (ΝΑΜΑ).

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκε με εντολή του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και παρουσιάστηκε σήμερα και αφορά στην «Εκτίμηση των επιπτώσεων για τη θέση των ελληνικών εξαγωγών από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πρόσβαση στην αγορά μη - αγροτικών προϊόντων».

Οι διαπραγματεύσεις για τη ΝΑΜΑ αποσκοπούν στην περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου μη αγροτικών προϊόντων και αυτό θα γίνει με εξάλειψη των δασμών, ενώ σημειώνεται ότι το 70% των συνολικών διεθνών εμπορικών ροών αφορά σε μη αγροτικά προϊόντα και στη χώρα μας το 82%των εξαγωγών είναι μη αγροτικά προϊόντα.

Εκτιμάται ότι η μείωση των δασμών ωφελεί τις εξαγωγές μας προς χώρες εκτός της τελωνειακής ένωσης (ΗΠΑ κλπ), αλλά χειροτερεύει την ανταγωνιστική θέση των εξαγωγών προς την ΕΕ προς όφελος των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ.

Συνεπώς επειδή το 65% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην ΕΕ οι επιπτώσεις «δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα προϊόντα μας», όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Οριακή βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης αναμένεται να παρουσιαστεί στο σιδηροδρομικό εξοπλισμό, στη ναυσιπλοΐα, στα δέρματα και σε προϊόντα από μέταλλο, ενώ πίεση θα δεχθούν τα ενδύματα, τα είδη κλωστοϋφαντουργίας, τα υποδήματα, τα αλιεύματα, τα οχήματα για χερσαίες μεταφορές, το αργίλιο και άλλα.

ZENITH