Skip to main content

Ερευνητικό έργο για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Κοζάνη

Την παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του δήμου Κοζάνης προβλέπει ερευνητικό έργο που ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης τ
Την παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του δήμου Κοζάνης προβλέπει ερευνητικό έργο που ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας. Τη σχετική προγραμματική σύμβαση, ύψους 120.000 ευρώ, υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γιώργος Χαραλαμπίδης, και ο διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας, Στέργιος Γκανάτσιος.

«Εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί, στο κέντρο της Κοζάνης, σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, που ξεκινά, θα εγκατασταθούν άλλοι δύο σταθμοί. Από τα δεδομένα, που θα προκύψουν, θα επιδιώξουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις πηγές της ρύπανσης και τους τρόπους περιορισμού της. Αυτό, άλλωστε, θα είναι το έργο του ολοκληρωμένου συστήματος, που θα δημιουργηθεί για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα», αναφέρει ο κ. Μαλούτας.

«Για να είναι κανείς χρήσιμος και αποτελεσματικός πρέπει να προτείνει και συγκεκριμένα πράγματα», τονίζει από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Αθανάσιος Τριανταφύλλου. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η συγκέντρωση των ρύπων στην περιοχή της Κοζάνης είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, που περιλαμβάνει τη βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ, αλλά και τις αστικές δραστηριότητες. Συνεπώς, οι όποιες προτάσεις προκύψουν θα κινούνται γύρω από τον άξονα των περιβαλλοντικών μέτρων στη βιομηχανία και της διαχείρισης της αστικής δραστηριότητας (κυκλοφοριακά μέτρα, λειτουργία καταστημάτων, αύξηση των εκτάσεων πρασίνου κ.ά.).

Πάντως, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη λειτουργία του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της Κοζάνης, ο κ. Τριανταφύλλου τονίζει ότι από το 1995 μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές του διοξειδίου του θείου λόγω της τηλεθέρμανσης που περιόρισε τους αντίστοιχους ρύπους από τους καυστήρες των πολυκατοικιών. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι τιμές του βενζολίου, που οφείλονται στη μη σωστή συντήρηση του καταλύτη των αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά στον σημαντικότερο ρύπο, τα αιωρούμενα σωματίδια, μειώθηκαν περίπου κατά 30% από το 1996 έως το 2009. Το γεγονός αυτό, αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, που αύξησε τους αστικούς ρύπους μετά το 1995 και στις βελτιωμένες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή της Κοζάνης το 2009.

ZENITH