Skip to main content

Έργα αγροτικών υποδομών στην Καβάλα

Τρία σημαντικά έργα αγροτικών υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε, για τον νομό Καβάλας, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο επίσκεψης.
Τρία σημαντικά έργα αγροτικών υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε, για τον νομό Καβάλας, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα σε αγροτικές περιοχές του νομού.

Πρόκειται για α) την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων στη δυτική πεδιάδα του Νέστου, προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ, έργο του οποίου η δημοπράτηση ξεκινάει σύντομα, β) την ανακατασκευή - υπογείωση της αρδευτικής διώρυγας της Χρυσούπολης συνολικού κόστους 1,5 εκ. ευρώ και γ) την κατασκευή του φράγματος Μαρμαρά, που αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων, συνολικού κόστους 11 εκ. ευρώ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτική ηγεσία για ενίσχυση και αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν όλα τα σχέδια βελτίωσης, μικρά, ή μεγάλα, τα οποία θα είναι ευέλικτα, αποτελεσματικά και η έγκρισή τους θα είναι ταχύτατη. «Το φαινόμενο», επεσήμανε η υπουργός, «ότι πληρώναμε σχέδια βελτίωσης ή έγκρισης νέων αγροτών μετά από πέντε ή έξι χρόνια, δεν θα συμβεί επί δικής μας διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στους νέους αγρότες για τον νομό Καβάλας, με την πρόταση, την οποία καταθέσαμε, από τους 67 που ήταν ενταγμένοι στην πρώτη αξιολόγηση ανεβήκαμε στους 137 με έναν προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι νέοι αγρότες θα ενταχθούν στο επάγγελμα και, όπως όλοι, θα έχουν μια προνομιακή μεταχείριση στην επιλογή τους αν θελήσουν να καταθέσουν ένα πρόγραμμα στο σχέδιο βελτίωσης».

«Δυνατό και αποτελεσματικό κομμάτι του συνόλου της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε η κ. Μπατζελή την αγροτική οικονομία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να αντιστρέψει τις παθογένειες της εθνικής οικονομίας, όπου μεταξύ αυτών είναι και το έντονα ελλειμματικά εμπορικό ισοζύγιο, καθώς έχουμε τεράστιες εισαγωγές και ελάχιστες εξαγωγές». «Αυτό σημαίνει», συνέχισε η υπουργός, «ότι σε καλές καλλιέργειες, όπως τα σπαράγγια στον Νέστο ανατολικά της Καβάλας και τα σταφύλια στα γυαλοχώρια δυτικά του νομού θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση. Έτσι, όπου υπάρχουν ατέλειες και αναποτελεσματικές πολιτικές να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά για να αναστρέψουμε ένα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από εξωστρέφεια και πολύ περισσότερο η αγροτική οικονομία έχει ανάγκη απόκτησης αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας».

Λίγο αργότερα, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου, Βαγγέλης Διβάρης, που συνόδευσε την κ. Μπατζελή, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το χαρακτήρισε ως «πρόγραμμα ακίνητο όλα τα προηγούμενα χρόνια». Επεσήμανε ότι αν και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν μόλις 470 εκατ. ευρώ, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει σε αυτό έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Διβάρης σημείωσε ότι το Υπουργείο επέλεξε τελικά και ενέταξε τα πιο ώριμα έργα, τα οποία, όπως τόνισε, θα δώσουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην ελληνική ύπαιθρο.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το Υπουργείο αδυνατούσε να υλοποιήσει έργα αγροτικής οδοποιίας, που ήταν σχεδιασμένα να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς, όπως σημείωσε, πολλά από αυτά τα έργα «εξυπηρετούσαν άλλες από τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου της χώρας».

ZENITH