Skip to main content

Έργα ύδρευσης στους Δήμους Καλλικράτειας και Μουδανιών

Λύση στο πρόβλημα επάρκειας αλλά και ποιότητας του νερού που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Καλλικράτειας και Μουδανιών της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αναμένεται να δώσουν τα έργα που προωθεί
Λύση στο πρόβλημα επάρκειας αλλά και ποιότητας του νερού που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Καλλικράτειας και Μουδανιών της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αναμένεται να δώσουν τα έργα που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 3,85 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, «στους δύο Δήμους συνολικά θα αξιοποιηθούν 12 υδρευτικές γεωτρήσεις. Οι υπάρχουσες γεωτρήσεις αποδείχτηκαν προβληματικές και πλέον οφείλουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα τα προβλήματα, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα διαμονής και διαβίωσης στις συγκεκριμένες περιοχές, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους παραθεριστές και τουρίστες. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στον ειδικό στόχο του προγράμματος που είναι η βελτίωση και η ορθολογική διαχείριση των υποδομών περιβάλλοντος».

«Με τις σημερινές συνθήκες η υδροδότηση των οικισμών των συγκεκριμένων Δήμων ήταν εξαιρετικά προβληματική έως επικίνδυνη. Αποτέλεσμα ήταν είτε να απαγορεύεται η χρήση του νερού των υφιστάμενων γεωτρήσεων, λόγω ακαταλληλότητας είτε να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι επιπτώσεις, εκτός από κοινωνικές, περιβαλλοντικές, στην ποιότητα ζωής και στη δημόσια υγεία, είναι και οικονομικές, καθώς επηρεάζεται άμεσα το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Νομού Χαλκιδικής που είναι ο τουρισμός της. Η χρηματοδότηση των έργων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 ‘Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας’ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ».

Στο Δήμο Καλλικράτειας θα γίνει ανόρυξη και αξιοποίηση επτά υδρευτικών γεωτρήσεων, κατασκευή τωναντίστοιχων καταθλιπτικών αγωγών μεταφοράς νερού, αλλά και κατασκευή δύο υδατοδεξαμενών για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.725.694,65ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει επτά υδρευτικές γεωτρήσεις στην κτηματικήπεριοχή των τοπικών διαμερισμάτων Ν. Καλλικράτειας, Ν. Συλλάτων, Αγ.Παύλου, Ν. Γωνιάς και Λακκώματος του Δήμου Καλλικράτειας, τηναξιοποίησή τους και την κατασκευή  δύο υδατοδεξαμενών. Τα αναμενόμεναοφέλη από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου είναι η εξασφάλισηποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας του νερού ύδρευσης στην ευρύτερηπεριοχή, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης νερού ήποιοτικής υποβάθμισης του νερού ύδρευσης, καθώς και η αποφυγή ή οέλεγχος των απωλειών νερού, με στόχο την ορθολογική διαχείριση τωνυδάτινων πόρων.

Στο Δήμο Μουδανιών το έργο αφορά στην κατασκευή και αξιοποίηση υδρευτικών γεωτρήσεων, αλλά καιστην προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού – τηλεελέγχουτων εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Μουδανιών. Ο προϋπολογισμός τουέργου είναι 1.124.040 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει πέντε υδρευτικέςγεωτρήσεις με τους αντίστοιχους αγωγούς μεταφοράς πόσιμου νερού στατοπικά διαμερίσματα του Δήμου Μουδανιών, μια μεταλλική δεξαμενή πόσιμουνερού και ένα ασύρματο σύστημα τηλεχειρισμού - τηλεελέγχου τωνεγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου. Στόχος του έργου είναι η εξασφάλισηεπαρκών ποσοτήτων πόσιμου ύδατος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καιιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματατου Δήμου Μουδανιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημαυδροδότησης, λόγω έντονης πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα και επιδείνωσηςτων ποιοτικών χαρακτηριστικών στις υδρευτικές γεωτρήσεις ορισμένωντοπικών διαμερισμάτων και η εξασφάλιση ποιοτικότερων συνθηκών διαβίωσηςτων κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής.

ZENITH