Skip to main content

Εργασιακά, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Στα τεχνικά κλιμάκια η καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης - Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, τονίζει πηγή της ευρωζώνης. Πού κολλάνε οι συζητήσεις, γρίφος ο ΕΝΦΙΑ.

Ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου δύο ώρες, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει συμφωνία, όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία μεγάλα αγκάθια που εμποδίζουν τη συμφωνία είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν την ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που απορρίπτει η ελληνική πλευρά, η οποία ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αίτημα που συναντά τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων. Διάσταση υπάρχει και στις ιδιωτικοποιήσεις, με την πλευρά των εταίρων να ζητεί συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είχαν προγραμματιστεί, δηλαδή και πωλήσεις πλειοψηφικών πακέτων μετοχών, κάτι που αρνείται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προκρίνει το μοντέλο των κοινοπρακτικών σχημάτων και των παραχωρήσεων χρήσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση γνωστοποίησε ότι απερρίφθη από τους δανειστές σενάριο κατάτμησης δόσεων, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η χώρα μας θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ. «Στην τηλεδιάσκεψη έγινε μία επισκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί τόσο το Brussels Group όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά έστειλε στους εκπροσώπους των θεσμών κείμενο 26 σελίδων στο οποίο τεκμηριώνονται περαιτέρω οι ελληνικές θέσεις», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι επισήμως το επόμενο  ΕWG έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη και το Eurogroup για τις 24 Απριλίου, χωρίς να αποκλείει έκτακτο Eurogoup νωρίτερα.  

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα αλλάξει με τρόπο που δεν θα προκαλεί κενό στα έσοδα, χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις επί της ουσίας. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, δεν θα τον αφήσουμε όπως είναι σήμερα, αλλά δεν θα τον πετάξουμε κιόλας. Θα αλλάξει σταδιακά και θα ληφθούν ισοδύναμα, έτσι ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στα έσοδα».

Κοινοτική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες».

Η ίδια πηγή σημείωσε πως «πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

ZENITH