Skip to main content

Εργαζόμενοι Μεταλλείων Κασσάνδρας: Διχαστικά διλήμματα από τον Μίχο

Οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας καλούν τη δημοτική Αρχή Αριστοτέλη να ξεκαθαρίσει πως «μεταλλευτική δραστηριότητα δεν γίνεται χωρίς Σκουριές».

Επίθεση στον δήμαρχο Αριστοτέλη, Γιάννη Μίχο, τον οποίο κατηγορούν για ασυνέπεια απέναντι στην πλειοψηφία της περιοχής και για προσπάθεια επαναφοράς διχαστικών διλημμάτων, εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους, γιατί, όπως λένε έγινε μια αρχή, μετά τις δύο συναντήσεις που είχαν σήμερα με τον περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους του δήμου Αριστοτέλη.

Όμως, όπως τονίζουν, «οι καλές προθέσεις όμως και οι θεσμικές απαντήσεις που και διχάζουν και αποπροσανατολίζουν περισσότερο ούτε λύνουν το πρόβλημά μας, ούτε αλλάζουν τον αγώνα που δίνουμε με όλες τις δυνάμεις μας για το μέλλον του τόπου μας».

Αναλυτικότερα επισημαίνουν:

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, μετά τις

«Ως «ίσοι» κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, καταγγέλλουμε δημόσια:

1. Την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να επαναφέρει διχαστικά διλλήματα στον τόπο μας, επιμένοντας στο όχι στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ. Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική έχει αδειοδοτηθεί και προχωρά απολύτως νόμιμα, ενιαία και αδιαίρετη στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Κάθε άλλη προσέγγιση σημαίνει όχι στην μεταλλευτική δραστηριότητα.

2. Την ασυνέπεια του Γιάννη Μίχου, απέναντι στην πλειοψηφία της περιοχής, που τον στήριξε στο όνομα της ενότητας. Και όχι στο όνομα της νέα πόλωσης με ανακοινώσεις, δηλώσεις και ενέργειες εναντίον των εργαζόμενων και των 11 χωριών του δήμου που τάχθηκαν επίσημα και συντεταγμένα υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητάς. Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος προεκλογικά έλεγε ενώπιον μας ότι η μεταλλευτική δραστηριότητά δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει και ότι ένας Δήμαρχος δεν παράγει ανέργους. Και με αυτήν την σημαία κέρδισε την εμπιστοσύνη πολλών συνδημοτών μας.

3. Την ειδική μεταχείριση μιας ομάδας συμφερόντων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας του Δήμου που αγωνίζεται για την ανάπτυξη, την ενότητα και την πρόοδο στον τόπο μας.

4. Το κάλεσμα σε διάλογο σε μηδενική βάση. Ο διάλογος έγινε και κράτησε 8 χρόνια. Τα αρμόδια όργανα αποφάσισαν. Οι φορείς γνωμοδότησαν. Και αυτά δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.

5. Την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, που ακούει τον Δήμαρχο να λέει ότι ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να κλείσει τα Μεταλλεία, ενώ την ίδια ώρα δηλώνει στις κάμερες όχι στις Σκουριές, και μετέχει σε ενέργειες εναντίον μας.

6. Και κυρίως την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων από την Δημοτική Αρχή, που τους καλεί να κατεβάσουν τους τόνους, και να περιμένουν την πολιτική λύση στο πολιτικό πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα τους λέει ΟΧΙ στις Σκουριές, με μη πολιτική επιχειρηματολογία. Και εδώ υπογραμμίζουμε ότι τους τόνους δεν τους ανεβάσαμε ποτέ εμείς και δεν τους ανεβάζουμε και τώρα. Εμείς αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας, και απαιτούμε την στήριξη των εκπροσώπων μας.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή του Δήμου:

1. Να μας ξεκαθαρίσει ανοιχτά και υπεύθυνα με δεδομένο ότι μεταλλευτική δραστηριότητα δεν γίνεται χωρίς Σκουριές, τι θα κάνει για τους εργαζόμενους και τα 11 χωριά που τάσσονται υπέρ της μεταλλευτικής ανάπτυξης.

2. Να σεβαστεί στους Νόμους τους θεσμούς, την συνέχεια του Κράτους και τους δημότες και σε αυτήν την βάση να ξεκινήσουμε διάλογο για το μέλλον μας με τα Μεταλλεία.

3. Να σεβαστεί και να στηρίξει τον δικό μας δίκαιο αγώνα για το μέλλον μας στο όνομα της ενότητας στα χωριά μας.

Απαιτούμε από τη δημοτική Αρχή ίση μεταχείριση ως κάτοικοι αυτού του Δήμου. Και διεκδικούμε να διασφαλίσει την ανάπτυξη, την ενότητα, την πρόοδο και το κοινό καλό όλων των δημοτών, σοβαρά, υπεύθυνα και δίκαια όπως και υποχρεούνται και δεσμεύτηκε στα χωριά μας.

Εμείς είμαστε και θα είμαστε εδώ, ανοιχτοί στον διάλογο και τις μέσες λύσεις, όχι όμως και στην διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων μας, του μέλλοντος του τόπου μας, και των αξιών για τις οποίες δώσαμε και δίνουμε δίκαιους αγώνες.

Η ευθύνη ανήκει στους διοικούντες. Εμείς αναμένουμε, αγωνιζόμενοι».

ZENITH