Skip to main content

Ερημιά στις ελληνικές μαρίνες, συνωστισμός στις… τουρκικές

Μπορεί οι Τούρκοι να είναι ακριβότεροι, έχουν όμως καλύτερες υποδομές, προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και κυρίως δεν κυνηγούν τα σκάφη με φόρους κι έκτακτες εισφορές.
Ερημιά και …χάος επικρατεί εν μέσω της θερινής σεζόν στις μαρίνες των ελληνικών λιμένων, καθώς οι ιδιοκτήτες των σκαφών, ελληνικών και ξένων, προτιμούν να τα ελλιμενίζουν στη γειτονική Τουρκία, μολονότι είναι ακριβότερη! Ο λόγος; Μπορεί απέναντι το ενοίκιο να είναι υψηλό, όμως εδώ οι φόροι είναι πανάκριβοι και οι έκτακτες εισφορές σχεδόν σε ημερήσια διάταξη.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πολύ καλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι Τούρκοι και τις εξαιρετικές υποδομές που διαθέτουν, έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει καθημερινά το κύμα φυγής προς τα λιμάνια και τις μαρίνες του Κουσάντασι, της Σμύρνης κι άλλων παράκτιων περιοχών της Μικράς Ασίας.  Οι διαχειριστές των ελληνικών μαρινών, εδώ και καιρό, έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου γι αυτή την εξέλιξη, η οποία έχει άμεση επίπτωση στον τουρισμό και μάλιστα σε αυτόν  που αφορά στα υψηλά εισοδήματα, όμως, το αυτί των αρμοδίων μάλλον δεν ιδρώνει.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση και στο άλλο κρίσιμο μέτωπο, αυτό της κρουαζιέρας, όπου Πειραιάς και Θεσσαλονίκη, αποφεύγονται συστηματικά από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, λόγω των τελευταίων κινητοποιήσεων και των ημίμετρων που έχουν ληφθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Ήδη, δύο μεγάλες εταιρίες πραγματοποίησης κρουαζιέρων ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να αντικαταστήσουν  τους ελληνικούς «σταθμούς» με την Κωνσταντινούπολη με ό,τι κάτι τέτοιο βεβαίως συνεπάγεται για τον ελληνικό τουρισμό.

ZENITH