Skip to main content

Ερντογάν καλεί Ομπάμα για μη απόρριψη της συνθήκης με Ιράν και Βραζιλία

Έκκληση έκανε σήμερα προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην απορρίψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που σύναψε η ΄Αγκυρα με το Ιράν και τη Βραζιλία και να δώσει μια
Έκκληση έκανε σήμερα  προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην απορρίψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που σύναψε η ΄Αγκυρα με το Ιράν και τη Βραζιλία και να δώσει μια "ευκαιρία" στη διπλωματία.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ερντογάν παραδέχεται ότι η συμφωνία δεν λύνει το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, "όμως αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να διευθετηθεί το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Δευτέρα, το Ιράν δέχτηκε να ανταλλάξει ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο με πυρηνικά καύσιμα, όμως η Δύση εξέφρασε τη δυσπιστία της και η Ουάσινγκτον φέρεται αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε ένα νέο προσχέδιο κυρώσεων αλλά την επόμενη ημέρα η Βραζιλία και η Τουρκία (που είναι μη μόνιμα μέλη του ΣΑ) ζήτησαν από τα υπόλοιπα μέλη να μην τις εγκρίνουν.-

ZENITH