Skip to main content

Ερντογάν: Να ανοίξουμε νέα σελίδα στις σχέσεις μας

«Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να φτάσουν αυτές σε επίπεδο εταίρων. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι διαπιστώνοντας ότι την ίδια επιθυμία έχει και η ελληνική κυβέρνησ
«Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να φτάσουν αυτές σε επίπεδο εταίρων. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι διαπιστώνοντας ότι την ίδια επιθυμία έχει και η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας, Χρ.
Μεμή, την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο του κ. Ερντογάν, στην ΄Αγκυρα.
Με αφορμή, την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλά για τον «στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ», τις προοπτικές στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, για τους επικείμενους χειρισμούς του Ντ.
Έρογλου στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, για το Αιγαίο, τη Σχολή της Χάλκης.

Με βάση, δε, την εμπειρία, που κομίζει η Τουρκία από το ΔΝΤ, απευθύνει στους Έλληνες το μήνυμα πως «Η υπομονή και η σκληρή δουλειά, θα φέρουν αποτέλεσμα, αλλά θα βοηθήσουν τρεις προϋποθέσεις: η ασφάλεια, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γείτονες».

Ο κ. Ερντογάν δηλώνει πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη -μαζί του- πολλών επιχειρηματιών στην Αθήνα, με την ευκαιρία του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, σημειώνοντας πως η προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας» και «στο τέλος, η μείωση των εξοπλισμών θα μπορεί να είναι το φυσικό επακόλουθο».

Σε ό,τι αφορά τον στόχο της τουρκικής κυβέρνησης για πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει πως η χώρα του «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί» προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά «για να προχωρήσει η διαδικασία, δεν αρκεί να καταβάλλει προσπάθειες μόνον η Τουρκία».

Περιμένει και «η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και στο πλαίσιο αυτό, «η γειτονική Ελλάδα, με μια εποικοδομητική προσέγγιση, μπορεί να συμβάλει στην άρση κάποιων τεχνητών εμποδίων, που τίθενται στην Τουρκία».

Για το κυπριακό, «βλέπει» «εποικοδομητική προσέγγιση» στις ως τώρα διαπραγματεύσεις, κυρίως από την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούσε να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και με την ίδια ειλικρίνια, σίγουρα θα είχαμε φτάσει σε μια ολοκληρωμένη λύση», λέει. Σημειώνει, δε, πως «για να υπάρξει λύση ως το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαβούλευση» και προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνεί και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Έρογλου.

Σχετικά με την προειδοποίηση της Τουρκίας για «casus belli», η οποία εξακολουθεί να ισχύει, ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει πως Τουρκία και Ελλάδα «έχουν στον Αιγαίο νόμιμα και ζωτικής σημασίας συμφέροντα και ανησυχίες, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Και οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στα συμφέροντα και τα δικαιώματα αυτά και να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως υπάρχει «κάποια πρόοδος», αλλά σημειώνει πως «πρόκειται για διαδικασία, η οποία έχει και τη νομική της πτυχή» και πως «τα παράλληλα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων των μειονοτήτων μας θα συμβάλουν στο να κινηθούμε ταχύτερα».

ZENITH