Skip to main content

Ερντογάν: Να πληρώσουμε για τους Αρμένιους, αν κριθούμε ένοχοι

Ετοιμη "να πληρώσει το τίμημα" εφόσον ανεξάρτητοι ιστορικοί κρίνουν ότι είναι ένοχη για τις σφαγές των Αρμενίων που έχουν διαπραχθεί μετά το 1915, δηλώνει η Τουρκία δια στόματος του προέδρου της, Ταγ

 Ετοιμη "να πληρώσει το τίμημα" εφόσον ανεξάρτητοι ιστορικοί κρίνουν ότι είναι ένοχη για τις σφαγές των Αρμενίων που έχουν διαπραχθεί μετά το 1915, δηλώνει η Τουρκία δια στόματος του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο απεφυγε εκ νέου να μιλήσει για "γενοκτονία".

"Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύψουν ότι εμείς διαπράξαμε ένα έγκλημα, εάν πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα για αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα", επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Οι τουρκικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι το τουρκικό κράτος είχε οργανώσει τη συστηματική σφαγή του πληθυσμού των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αναγνωρίζουν τον θάνατο περίπου 500.000 Αρμενίων, που είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντιπάλου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μαχών ή εξαιτίας του λιμού. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους μιλάνε για γενοκτονία περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων.

Τον Απρίλιο του 2014, ο πρόεδρος Ερντογάν, ως πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, είχε απευθύνει για πρώτη φορά τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των Αρμενίων κάνοντας λόγο για "κοινή οδύνη".

ZENITH