Skip to main content

Ερώτηση Σταϊκούρα σε Βαρουφάκη για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών

Το πώς προτίθεται να καλύψει η κυβέρνηση τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ζητεί να ενημερωθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε ερώτησή του προς τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη αναφορικά με την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τους μήνες που ακολουθούν έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος, κατέθεσε σήμερα Πέμπτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Στην ερώτηση του κ. Σταϊκούρα, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση αποδέχθηκε, παρά τις μέχρι σήμερα συνεχείς διαψεύσεις της, ότι η χώρα έχει ανάγκη το σύνολο των 7,2 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν όμως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος «Μνημονίου».

Εντούτοις, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως αυτό που δεν έχει διευκρινίσει η κυβέρνηση είναι το πώς η Ελλάδα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τότε, δεδομένου ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας (χρεολύσια και τόκοι) υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο και τα 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και διαμορφώνονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ το Μάιο και στα 6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Επισημαίνει, δε, πως έχει ήδη χρησιμοποιηθεί τόσο το ανώτατο όριο που έχει ορισθεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (15 δισ. ευρώ), όσο και το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων για τη σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (περίπου 8,5 δισ. ευρώ).

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σταϊκούρας ζητεί να μάθει εάν εξετάζεται από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, η σταδιακή καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, υλοποιώντας κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, εάν θα προχωρήσει το υπουργείο στην περαιτέρω αξιοποίηση διαθεσίμων συγκεκριμένων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για λήψη άδειας έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ, έστω και τμηματικά, ανάλογα με τις ανάγκες.

 

 

ZENITH