Skip to main content

Έρχεται και νέο χτύπημα «κάτω από τη ζώνη»...

Το ελληνικό επιχειρείν ετοιμάζεται να υποστεί τώρα τις συνέπειες από την απόφαση της Moodys να προχωρήσει τη Δευτέρα στην τετραπλή υποβάθμιση της οικονομίας μας.
Ως γνωστόν, ενός κακού μύρια έπονται. Κι έτσι το ελληνικό επιχειρείν ετοιμάζεται να υποστεί τώρα τις συνέπειες από την απόφαση της Moodys να προχωρήσει τη Δευτέρα στην τετραπλή υποβάθμιση της οικονομίας μας.

Γιατί, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι 24 ώρες μετά η Moody΄s ανακοίνωσε την υποβάθμιση και των μεγάλων πιστωτικών ομίλων της χώρας. Ούτε το γεγονός ότι το παράδειγμά της, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ακολουθούν και μεγάλοι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι (πχ Barclays, Citigroup κλπ).

Η σημαντικότερη επίπτωση από αυτή την απόφαση έγκειται στο γεγονός ότι στο εξής:

α) για να αντλήσει ρευστότητα η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να ενεχυριάζει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων, αφού το λεγόμενο και haircut, όπως ανακοινώθηκε, χθες, αυξήθηκε κατά 5%,

β) για να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, θα πρέπει να ενεχυριάζουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό τιτλοποιημένων δανείων.

Αυτό το τελευταίο «κρούσμα» θα ανακοινωθεί συντόμως, ως απόφαση, από τη Φραγκφούρτη και θα είναι ένα ακόμα χτύπημα, κάτω από τη μέση, για τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί όσο περνάει ο καιρός, οι όροι της χορήγησης ρευστότητας θα γίνονται ολοένα κι αυστηρότεροι και κατ΄  επέκταση σκληρότεροι...

ZENITH