Skip to main content

Έρχεται νέα αύξηση σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Έντονη πίεση αναμένεται να ασκήσουν οι Βρυξέλλες στον υπουργό Οικονομικών τις επόμενες ημέρες για επιβολή επιπλέον ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Μπορεί η επίσκεψη του Φινλανδού επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα της οικονομίας, κ. Όλι Ρεν, να αναβλήθηκε, όμως μετά και τη χθεσινή «επισημοποίηση» της δραματικής υστέρησης των εσόδων του δημοσίου, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Σε τι θα μπορούσαν να συνίστανται αυτά; 

Το πιθανότερο είναι στην επιβολή και νέων μέτρων, έστω κι αν ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξεμάνη χθες, υποστηρίζοντας ότι «δεν θέλω να ξανά διαβάσω τίτλους που θα προαναγγέλλουν νέα μέτρα».

Οι πληροφορίες, όμως, που έρχονται από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η πίεση που θα ασκηθεί στην Αθήνα, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινείται. Κι αν επαληθευτούν στον απόλυτο βαθμό, τότε «τη νύφη θα πληρώσουν» για μια ακόμη φορά οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή, τα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα.

Το ανησυχητικό, βεβαίως, είναι ότι από την τελευταία αύξησή τους, όχι μόνο δεν συγκεντρώθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά σημειώθηκε συρρίκνωση. Εναλλακτική λύση, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει, οπότε μάλλον θα ακολουθηθεί η πεπατημένη.

ZENITH