Skip to main content

Έρχεται ο μηχανισμός της ελεγχόμενης πτώχευσης στην ΕΕ

Το παραδέχεται πλέον κι επισήμως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που επιβεβαίωσε ότι από Σεπτέμβριο θα αρχίσει να συζητείται στις Βρυξέλλες ο θεσμός.
Η παραδοχή του γεγονότος από τα πλέον επίσημα χείλη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποδεικνύει από μόνη της την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως επιβεβαιώνεται, λοιπόν, από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πράγματι, στο τελευταίο EcoFin, συζητήθηκε η προοπτική της δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα εποπτεύει την ελεγχόμενη πτώχευση χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Κι όπως είναι φυσικό, σε αυτή την περίπτωση, το μυαλό όλων πηγαίνει αυτομάτως στην Ελλάδα (και δευτερευόντως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία).

Ο μηχανισμός αυτός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα τεθεί επί τάπητος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στόχος είναι έως το τέλος του τρέχοντος έτους να λειτουργεί. Υπενθυμίζεται ότι στην προοπτική αυτή είχε αναφερθεί πρώτος σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε, κατόπιν τη σκυτάλη είχε πάρει ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Όλι Ρεν, αρχικώς οι παρεμβάσεις τους απορρίφθηκαν και τώρα υιοθετούνται. Για να αποδειχθεί στην πράξη και για μια ακόμα φορά πως ό,τι λέει το Βερολίνο, αργά ή γρήγορα, γίνεται.

ZENITH