Skip to main content

Έρχεται ο «Συμπαραστάτης του Δημότη» στο Δ.Θεσσαλονίκης

Τρίτη προσπάθεια για την ενεργοποίηση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ήδη κατατέθηκαν 15 βιογραφικά.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Προσπάθεια να λειτουργήσει ο θερμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει κινήσει τις διαδικασίες επιλογής του προσώπου.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για την κατάθεση βιογραφικών από τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του Συμπαραστάτη. Ήδη έχουν κατατεθεί 15 βιογραφικά στο τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Λοιπών Συλλογικών και Μονοπρόσωπων Οργάνων του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 29 Ιανουαρίου.

Για ένα χρήσιμο θεσμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως « είναι ένας θεσμός που βοηθάει πολύ, που λύνει προβλήματα και που δίνει την αίσθηση ενός δίκαιου συστήματος, λειτουργίας και διοίκησης στο δήμο».

Ο θεσμός, που προβλέπεται από τον νόμο του «Καλλικράτη» δεν προχώρησε σε αρκετούς δήμους της χώρας, όπως και στον κεντρικό της Θεσσαλονίκης, καθώς απαιτείται το πρόσωπο που θα επιλεγεί να εγκριθεί από τα 2/3 των μελών των δημοτικών συμβουλίων. Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης θα τεθούν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο και θα κληθεί να λάβει τη σχετική απόφαση. Για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να έχει επαφές το επόμενο διάστημα με τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει ο θεσμός.

«Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και όλοι ένα βήμα μπροστά» τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εξηγώντας ότι «πρέπει να συμφωνηθεί ότι αυτός ο θεσμός πρέπει να υπάρξει στο δήμο». «Είναι επιβεβλημένο να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω, δεν πρέπει όλα να παίρνουν τη χροιά της αντιπαράθεσης, πολιτικής, κομματικής και παραταξιακής. Να βρούμε ένα πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία της επιστημοσύνης και της εμπειρίας και να το στηρίξουμε. Πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αφού ολοκληρωθεί η προθεσμία, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα στείλει τα βιογραφικά των υποψηφίων στις παρατάξεις και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Αβραμόπουλος πάντως έστειλε μήνυμα ότι «δεν πρέπει να συνδέεται το ενδιαφέρον για την ανάληψη αυτής της ευθύνης, με την εύρεση εργασίας».

Ως συμπαραστάτης του Δημότη επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση, που κατατίθεται στο τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Λοιπών Συλλογικών και Μονοπρόσωπων Οργάνων (Βασιλέως Γεωργίου 1Α, γραφεία Ε15) ή στέλνονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις v.politi@thessaloniki.gr, v.paschalidou@thessaloniki.gr.

Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός εκπρόσωπος των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού, βουλευτής ή υπάλληλος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ενώ ισχύει το ασυμβίβαστο λόγω οφειλών προς το δημόσιο. Ισχύουν επίσης τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται από τον νόμο. Η θητεία του Συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης θα καλείται να εξετάζει καταγγελίες που αφορούν στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και να αναλαμβάνει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τις συναλλαγές του κόσμου με τις τοπικές αρχές. O ΣΔΕ έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός 30 ημερών.

Ακόμη, στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η σύνταξη ετήσιας έκθεσης, στην οποία μεταξύ άλλων θα διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με τους πολίτες.

Ο ΣΔΕ υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, που πρέπει να διασφαλίζουν ότι του διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη θητεία του Γιάννη Μπουτάρη η δημοτική αρχή είχε κάνει δύο προσπάθειες για την ενεργοποίηση του θεσμού, ωστόσο έπεσαν στο κενό, καθώς κανένας από τους υποψήφιους «Συμπαραστάτες» δεν συγκέντρωσε την αυξημένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.  

ZENITH