Skip to main content

Έρχεται παρέμβαση στο ευρώ λέει η Morgan Stanley

Την πιθανότητα παρέμβασης των κυβερνήσεων στο ευρώ εξετάζει η Morgan Stanley και καταλήγει ότι πλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί αν και σύμφωνα με την άποψή της, το ευρωπα
Την πιθανότητα παρέμβασης των κυβερνήσεων στο ευρώ εξετάζει η Morgan Stanley και καταλήγει ότι πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί αν και σύμφωνα με την άποψή της, το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ακόμη υπερτιμημένο.

Όπως σημειώνει η κ. Σοφία Δρόσσος, αναλύτρια του διεθνούς οίκου, οι πιθανότητες πως οι οικονομίες του G3 (HΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία) θα οδηγηθούν σε συντονισμένη παρέμβαση των αρχών σε νόμισμα, αν και δεν έχει υπάρξει τέτοια κίνηση, εδώ και μία ολόκληρη δεκαετία,  από το 2000, αυξάνονται από την ισχυρή μεταβλητότητα που πλήττει το ευρώ.

Με βάση τους υπολογισμούς του οίκου και το ειδικό οικονομετρικό μοντέλο της Morgan Stanley, οι πιθανότητες μίας συντονισμένης παρέμβασης στo ευρώ αγγίζουν πλέον το 30%, την στιγμή που ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος, τοποθετείται στο 12%.

Σύμφωνα με το μοντέλο του οίκου, οι πιθανότητες που διαμορφώνονται κάτω του 20% σημαίνουν πως υπάρχει χαμηλός κίνδυνος παρέμβασης, οι πιθανότητες μεταξύ του 20% και του 30% αποτελούν ένα σήμα προσοχής, ενώ αυτές που ξεπερνούν του 30% υποδηλώνουν έναν υψηλότατο κίνδυνο παρέμβασης των Αρχών στην αγορά συναλλάγματος.

Πάντως, όπως τονίζει το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου, κι έτσι ίσως χρειαστεί πιο έντονη μεταβλητότητα στο νόμισμα, έτσι ώστε να σπρώξει το G3 να λάβει μέτρα.

Αυτό που είναι σίγουρο ωστόσο είναι, πως οι πιθανότητες μίας τέτοιας κίνησης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οπότε όπως και να έχει, οι traders της αγοράς νομισμάτων, και ειδικά του ευρώ, θα πρέπει να λάβουν πλέον υπόψη τους πως ο κίνδυνος από εδώ και πέρα για συντονισμένη στήριξη του ευρώ είναι μεγάλος.

ZENITH