Skip to main content

Έρχονται 2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για επενδύσεις

Δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ.
Δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ, συμβάλλοντας στο δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου. Η χορήγηση του δανείου υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τηνυπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Π.Σακελλάρη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική τη συμφωνία, η οποία έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κίνηση της ΕΤΕπ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και σήμα προς την ξένη επιχειρηματική κοινότητα ότι η χώρα ξεπερνά τα προβλήματα, καθώς και ότι υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες.

Τη χορήγηση του δανείου χαιρέτισε και η κα Κατσέλη, η οποία ανέφερε ότι η πρώτη εκταμίευση θα γίνει άμεσα και θα αφορά στο 30% του ποσού, περίπου 600 εκατ. ευρώ. Οι επόμενες δόσεις εκταμιεύονται, εφόσον το 50% κάθε δόσης έχει πάει στους τελικούς δικαιούχους ή τα έργα στα οποία αφορούν στα δάνεια έχουν ολοκληρωθεί κατά 80%. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, η διάρκεια του δανείου είναι για 25 έτη με 7ετή περίοδο χάρητος. Το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από 2% έως 4% ανάλογα με τα χρήματα που θα δανείζεται η χώρα μας κάθε φορά.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλάρης σημείωσε ότι το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της Ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξει μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία την έρευνα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών των περιφερειών και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ πρόσθεσε ότι το 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για το σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕ/Π, τοέργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας και περιέχειμια σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα- Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Ειδομένη/Προμαχώνας, ένα σιδηροδρομικό κόμβο στις Αχαρνέςένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τη σιδηροδρομική σύνδεσή τουμε τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι ντουΠειραιά.

Τα χρήματα θα απορροφηθούν από έργα για σιδηροδρομικές μεταφορές, την ενέργεια και τις ΑΠΕ, τα ύδατα, τα απόβλητα, την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και τους τομείς που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα κεφάλαια.

ZENITH