Skip to main content

Έρχονται μεγάλες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά

Επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά συστήματα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στη χώρα μας ευρωπαϊκό fund, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Advarti, Μιχάλης Παπαοικονόμου, που δραστηριοποιείτ
Περί τα  80-90 νέα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και πάρκων σε Κρήτη και Ρόδο έχει αναλάβει να υλοποιήσει για λογαριασμό ευρωπαϊκών funds η Advartia, η οποία παραδίδει τα 10 πρώτα έργα φωτοβολταϊκών στο Ηράκλειο Κρήτης, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Advartia, κ. Μιχάλης Παπαοικονόμου, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρία του, γνωστοποίησε ότι το ένα fund από τα δυο που συνεργάζεται η εταιρεία του προτίθεται να επενδύσει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα περί τα 150 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το δεύτερο fund σχεδιάζει να επενδύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια σε φωτοβολταϊκά συστήματα, δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Παπαοικονόμου. Για την τρέχουσα χρήση της Advartia υπολογίζει να εκτοξευθεί ο κύκλος εργασιών της πάνω από 20 εκατ. ευρώ, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2009. Kαι αυτή την εκτίμηση τη στηρίζει στο γεγονός στα νέα έργα που ανέλαβε να υλοποιήσει στην Ελλάδα. Ήδη σημαντικά έργα έχει υλοποιήσει σε Καβάλα, Θήβα, Κατερίνη, Λάρισα, Ρόδο, Κιλκίς, Πελοπόννησο.

Ο ίδιος αποκάλυψε και την πρόθεση της εταιρίας του να επεκταθεί στη Βουλγαρία, με θυγατρική εταιρεία, που θα συστήσει το επόμενο διάστημα. Μετά τη Βουλγαρία, στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να επεκταθεί στην Τουρκία, αν και εκεί, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Παπαοικονόμου δήλωσε ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα και στις ασφυκτικές πιέσεις που θα κληθεί να υπερνικήσει η οικονομική δραστηριότητα στο τόπο μας το 2010, μοναδική διέξοδος είναι η αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός και η εντατικοποίηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις ΑΠΕ κι πιο συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά».

Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά  αποτελούν για τον κ. Παπαοικονόμου μια από τις ασφαλέστερες επενδυτικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις και πολύ περιορισμένη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις  της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. «Αν υλοποιηθούν, μάλιστα, από μια εταιρία με το κύρος και την τεχνογνωσία της Advartia, τότε γίνονται ένα πραγματικά ασφαλές  καταφύγιο για τα κεφάλαια επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό», συμπληρώνει.

Επίσης υποστήριξε ότι η Advartia αντιλαμβάνεται τις μονάδες Φωτοβολταϊκών ως επενδυτικά έργα και όχι ως ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και συνολικά η οργάνωση , η στόχευση και ο προγραμματισμός της εταιρίας έχουν ως κεντρικό άξονά τους την εξασφάλιση των κινδύνων και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων τόσο των εγκαταστάσεων όσο και των επενδεδυμένων κεφαλαίων,υπογράμμισε. Έδρα της εταιρίας βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

ZENITH