Skip to main content

Έρχονται τα πρώτα 20 δισ. ευρώ από Ευρώπη και ΔΝΤ

Οι χορηγήσεις που θα παράσχει η Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ και το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Την εκταμίευση ποσού 20 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει σήμερα η κυβέρνηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως πρώτη δόση στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας. Οι χορηγήσεις που θα παράσχει η Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ και το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει εντός της ημέρας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Η πρώτη δόση, που θα χορηγηθεί σήμερα από το ΔΝΤ, θα έχει επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα έχουν επιτόκιο 3,60%.

Στην πενταετία οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα πρώτα 20 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προβλέπεται να είναι άμεση, πιθανώς και εντός της ημέρας.

Η συμφωνία δανειοδοτήσεως της Ελλάδας προβλέπει την υπό όρους και προϋποθέσεις εκταμίευση βοήθειας συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το 2010. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά από το ΔΝΤ 10 δισ. ευρώ.

ZENITH