Skip to main content

ΕΣΕΕ: «Η κατάργηση μισθών θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση»

Αντίθετη στην κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τάσσεται η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.
Αντίθετη στην κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τάσσεται Η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε σε περαιτέρω ύφεση.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, τέτοιου είδους υποδείξεις όπως επίσης κάθε σκέψη για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θίγουν το εμπόριο, την αγορά, οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση και κυρίως δεν θα δώσουν λύση στη γενικότερη δυσπραγία που έχει αρχίσει να εδραιώνεται τους τελευταίους μήνες.

«Κατά τη γνώμη μας, η οικονομική αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας κίνησης είναι αμφίβολη, καθότι αφενός μεν θα μειώσει σημαντικά την καταναλωτική δυνατότητα των μισθωτών – με συνακόλουθες συνέπειες για την εμπορική δραστηριότητα – αφετέρου δε θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρει η ΕΣΕΕ.
 
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης για την ΕΣΕΕ, «το εμπόριο, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται περισσότερο από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, παρά από τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα κόστους που αναφέρεται στους μισθούς».

Επιπλέον, όπως τονίζει, η εν λόγω ανεπίτρεπτη απαίτηση θέτει εν τέλει υπό αμφισβήτηση την ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον Κοινωνικό Διάλογο ως δημοκρατικό θεσμό.

«Η δυνατότητα που διαθέτουν οι κοινωνικοί εταίροι να συναποφασίζουν για τα μισθολογικά ζητήματα συνιστά μία μεγάλη κατάκτηση της δημοκρατίας και κατοχυρώνεται συνταγματικά μέσω του Άρθρου 22 του Συντάγματος. Κατ’ ουσίαν «καταλύεται» η συνταγματική νομιμότητα και διαμορφώνονται ανησυχητικές εξελίξεις και για τις τρέχουσες θεσμικές διευθετήσεις, αλλά και εν γένει για την κοινωνική συνοχή της χώρας μας», επισημαίνει.

Τέλος, τονίζει ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί το ζήτημα του αναπτυξιακού μοντέλου και να διεκδικηθεί το οικονομικό αυτεξούσιο της χώρας, το οποίο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία αποτελεσματική οικονομική πολιτική.

Καταλήγοντας, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι ο «ιδιωτικός τομέας στηρίζει και στηρίζεται στο εισόδημα και στην απασχόληση των εργαζομένων. Έχει δείξει κατά το παρελθόν ότι διαθέτει την ευελιξία να προσαρμόζεται, χωρίς να του επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις. Μπορεί η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης να ήταν μονόδρομος, όμως οι παρεμβάσεις στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα αποτελούν επιλογή των κοινωνικών εταίρων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ».

ZENITH